Μελέτη εξηγεί γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις μετά το πρώτο πατατάκι

15:23 28/11/2014 - Πηγή: iPop

Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις μετά το πρώτο πατατάκι που καταναλώνεις. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του FAU Erlangen της Νυρεμβέργης στη Γερμανία και έρχεται να ρίξει νέο φως στα αίτια της ηδονικής υπερφαγίας, μιας κατάστασης που έχει προβληματίσει και ταλαιπωρήσει πολλούς από εμάς.

Ηδονική υπερφαγία είναι η κατάσταση, κατά την οποία τρως για την ευχαρίστηση σου, ανεξάρτητα από την πείνα που μπορεί να νιώθεις.

Αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. «Η χρόνια μορφή της ηδονικής υπερφαγίας είναι ένας βασικός παράγοντας της παχυσαρκίας, από την οποία πάσχουν οι δύο στους τρεις ανθρώπους, στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Tobias Hoch.

Οι επιστήμονες άφησαν μία ομάδα από αρουραίους στο εργαστήριο, να γευματίσουν… πατατάκια. Σε μια άλλη ομάδα έδωσαν παλιά τροφή για αρουραίους. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν υψηλής τεχνολογίας μαγνητικά μέσα (MEMRI) και έκαναν τομογραφία στους εγκεφάλους των αρουραίων, αναζητώντας διαφορές στην δραστηριότητα μεταξύ των αρουραίων που έφαγαν τα πατατάκια και αυτών που κατανάλωσαν την παλιά τροφή.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο εθισμός που καταγράφηκε στα εγκεφαλογραφήματα των τρωκτικών ήταν τεράστιος. Όμως, μετά την κατανάλωση των τσιπς επηρεάστηκαν και οι περιοχές πρόσληψης τροφής, ύπνου, της δραστηριότητας και της κίνησης τους. Μάλιστα, μετά την κατανάλωση των τσιπς, οι αρουραίοι ήταν και πιο δραστήριοι.

Ο Dr. Hoch δήλωσε: «Τα πατατάκια, όπως και άλλα τρόφιμα, επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου μας, και αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση του γιατί σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσουν τα σνακ. Ενδεχομένως, λοιπόν, να φταίει ο βαθμός στον οποίο ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ο οποίος μπορεί να ποικίλλει στα άτομα, ανάλογα με τις γευστικές τους προτιμήσεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί απλά να έχουν περισσότερη θέληση από άλλους που επιλέγουν να μην τρώνε μεγάλες ποσότητες σνακ».

«Η επίδραση των τσιπς στη δραστηριότητα του εγκεφάλου των αρουραίων, καθώς και η καταναλωτική τους συμπεριφορά, δε μπορεί να εξηγηθεί μόνο λόγω του λίπους και των υδατανθράκων που περιέχουν. Σίγουρα υπάρχει κάτι άλλο που κρύβουν οι εταιρείες και τα καθιστούν τόσο νόστιμα και επιθυμητά», είπε ο Dr. Hoch.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Επιστροφή στην κατηγορία

The post Μελέτη εξηγεί γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις μετά το πρώτο πατατάκι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα