Με τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup

07:37 22/4/2016 - Πηγή: iPop

Το Eurogroup στο Άμστερνταμ αποτελεί σήμερα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς ενώ η Αθήνα εμφανίζει εικόνα συμφωνίας, οι δανειστές δεν έχουν ακριβώς την ίδια άποψη. Η σημερινή συνεδρίαση θα καθορίσει και το κατά πόσον θα γίνει νέο έκτακτο Eurogroup, κάτι το οποίο αποτελεί και το θετικό σενάριο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στην ολλανδική πρωτεύουσα έχοντας στα χέρια του τα στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα

κατάφερε πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να πέφτει έξω στις προβλέψεις του μιας και εκτιμούσε πρωτογενές έλλειμμα 0,6%.

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί το θέμα των έκτακτων μέτρων, με την Κυβέρνηση αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζουν ότι δεν είναι απαραίτητα, αλλά το ΔΝΤ και το Βερολίνο να επιμένουν.

Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε προ ημερών ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν με νόμο για να κλείσει η συμφωνία και ότι η έκθεση της Eurostat δεν αναμένεται ν’ αλλάξει τη γνώμη των δανειστών.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων αξίζει να τονιστεί πως η ελληνική πλευρά μιλάει για σύγκλιση σε επικουρικές και κόκκινα δάνεια, ενώ χάσμα φαίνεται να υπάρχει ακόμα για το αφορολόγητο.

Ο Γιώργος Σταθάκης είπε συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια πως «από τα δύο που θέλαμε κερδίζουμε το ένα».

Για το αφορολόγητο να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει επισημάνει πως θέτει ως κόκκινη γραμμή να μην σημειωθεί μείωση του αφορολόγητου κάτω από 9.090 ευρώ την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ επιθυμεί να το περιορίσει στα 8.182 ευρώ.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι έχουν προτείνει μια μέση συμβιβαστική πρόταση η οποία εστιάζει σε σταδιακή μείωση του μέσα σε μια τριετία, ενώ η Κυβέρνηση απορρίπτει την εν λόγω πρόταση.

The post Με τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα