Με τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες- «Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί να γίνει Λίβανος» τονίζει ο Μουζάλας- Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας

10:48 25/2/2016 - Πηγή: iPop

Την ώρα που οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας πρόσφυγες συνεχώς αυξάνονται και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ξεκινούν, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση για το προσφυγικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζει πως η χώρα μας «δεν δέχεται μονομερείς ενέργειες».

Προσερχόμενος στην

έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ, που διεξάγεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε:

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν και από την Ελλάδα

Ο αναπληρωτής Υπουργός επίσης σημείωσε:

«Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει αποθήκη ψυχών, ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».

Μ΄αυτά τα λόγια ο Γ. Μουζάλας θέλησε να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η χώρα μας πλέον έχει αποφασίσει να διατηρήσει σκληρή στάση έναντι του προσφυγικού ζητήματος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα:

«Δεν θα δεχθούμε αποφάσεις χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και κάποιες εκτός Ένωσης, που θεωρούν πως μπορούν να αλλάζουν την απόφαση που πάρθηκε από όλους τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. που μετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το ζήτημα είναι εάν η Ευρώπη που θέλουμε είναι η Ευρώπη των πέντε αστυνομιών, ή η Ευρώπη των αποφάσεων και της Επιτροπής.

Θα συζητήσουμε για το πώς θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που οι ίδιοι θέλουν να δημιουργήσουν, και αυτό αποτελεί μια ιδιορρυθμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μια αποθήκη ψυχών ακόμη κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στη χώρα μας συνεχώς γίνεται χειρότερη

Με τα hot spots στη χώρα, επίσημα και άτυπα, να είναι ασφυκτικά γεμάτα και τους πρόσφυγες να είναι αποκλεισμένοι, καθώς η διέλευση στην Ειδομένη γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ οι Αφγανοί έχουν αποκλειστεί τελείως, οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται κανονικά, με τους πρόσφυγες να καταφθάνουν κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά και εν συνεχεία στον Πειραιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 96.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016, με τους 90.000 να έχουν βρει καταφύγιο στην Γερμανία.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απελπιστική η κατάσταση

Σε ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχολιάζουν την κατάσταση με τους αποκλεισμένους πρόσφυγες, τονίζοντας πως το 30% των προσφύγων είναι Αφγανοί. Μάλιστα κάνουν γνωστό ότι την Τετάρτη πέρασαν από την Ειδομένη μόλις 850 άτομα.

Στην συνέχεια κάνουν λόγο για τις συνθήκες που επικρατούν:

«Έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του ντόμινο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων, με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αναγκών. Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις.

Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η Κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να μην έχουν δυνατότητα διέλευσης στα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Οι ροές συνεχίζονται

2.500 άτομα ετοιμάζονται να φθάσουν από την Μυτιλήνη στην Αθήνα. Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται 3.000 άτομα, ενώ στο hot spot στα Διαβατά 2.600.

Στην Αθήνα ορισμένοι φιλοξενούνται στο Σχιστό, άλλοι στον Ελαιώνα και το Ελληνικό, ενώ ορισμένοι βρίσκουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας.

Σημειώνεται πως το Κλειστό Γυμναστήριο τόσο της Κοζάνης όσο και των Τρικάλων λειτουργούν σαν άτυπα κέντρα φιλοξενίας.

Διάσκεψη της Βιέννης

«Σκληρή γραμμή» και «να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή στη Διαδρομή των Βαλκανίων» αποφάσισαν στη Διάσκεψη της Βιέννης, το απόγευμα της Τετάρτης. Παράλληλα ανακοινώθηκε η αύξηση του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Στη Διάσκεψη της Βιέννης, από όπου αποκλείστηκε η Ελλάδα, πρωτοστάτησε η ”στενή συμμαχία” με εκπροσώπους της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, αποφασίστηκε ο συντονισμός των περαιτέρω ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση.

Όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής.

Ο Σέρβος ΥΠΕΣ τόνισε κατά την συνέντευξη Τύπου πως την Παρασκευή θα γίνει συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας, στην οποία θα προσκληθεί και η Ελλάδα.

Τι δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών;

«Οι απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αξιώσεων από την ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Αστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς επίσης σημείωσε αναφερόμενος στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης: «Θα μπορούσε να γίνεται προώθηση των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα σύμφωνα με την επιθυμία τους, είτε στο μέτρο του εφικτού τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών».

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του τόνισε:

Στόχος της διάσκεψης ήταν να δώσει μήνυμα ότι θέλουμε να σταματήσουμε κατά τα δυνατόν το μεταναστευτικό ρεύμα

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Με τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες- «Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί να γίνει Λίβανος» τονίζει ο Μουζάλας- Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα