Τσίπρας: Τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο και με το τρίτο

09:59 24/10/2016 - Πηγή: iPop

Το πρωί της Δευτέρας με χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ξεκινήσει η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος. Βασικό θέμα της, όπως έχει γίνει γνωστό θα είναι οι κύριες προκλήσεις που σημειώνονται στην ευρωμεσογειακή περιοχή.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως πρόκειται για τη δεύτερη ευρωμεσογειακή διάσκεψη φέτος στην Ελλάδα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διάσκεψη θα έχει και συνέχεια- Η 2η συνάντηση των αρχηγών κρατών θα γίνει τον Γενάρη στη Λισαβόνα και τόνισε:

Είμαστε οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν

«Έχουμε κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες» δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως χωρίς την αλληλεγγύη υπνοβατούμε προς την σκοτεινή πλευρά του 20ού αιώνα .

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διατυπώνονται σε κάθε forum κοινές προτάσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης.

«Γίνεται λόγος για την λεγόμενη ευέλικτη αλληλεγγύη, Το κοινό σπίτι έχει κοινές υποχρεώσεις, δεν έχει υποχρεώσεις α λα καρτ, Και η ικανότητά της να διαχειρίζεται παράλληλα όλες τις κρίσεις- οικονομική και προσφυγική κρίση» είπε και συμπλήρωσε «αυτό που κρίνεται είναι η ίδια η συνοχή της Ευρώπης».

Για την προσφυγική κρίση:

«Αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε τα καθημερινά φαινόμενα των πνιγμών στη Μεσόγειο θάλασσα. Η Ελλάδα τηρεί της υποχρεώσεις της σηκώνοντας δυσανάλογο με τις δυνατότητές της βάρος» ανέφερε.

Για τη συμφωνία με τους Δανειστές και την αξιολόγηση:

«Τηρούμε όμως και τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η α’ αξιολόγηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου και υπογράμμισε:

Αποδεσμεύεται ολόκληρη η υποδόση των 2,8 δις ευρώ

«Οι αποφάσεις όμως του Eurogroup δεν δεσμεύει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους εταίρους μας» ξεκαθάρισε και σημείωσε αναφερόμενος στους δανειστές:

Έχουν την υποχρέωση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Εν συνεχεία μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας λέγοντας: «Και το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο- Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη στροφή προς την ανάπτυξη. Δίνουμε καθημερινή μάχη για τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Θέλουμε μέτρα για το χρέος μέχρι το τέλος του 2016» σημείωσε πως τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο και με το τρίτο».

Για το χρέος:

«Κανείς δεν θα ήθελε να μετατραπεί η συζήτηση για το χρέος σε βασικό πολιτικό επιχείρημα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό. Η Ευρώπη πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζονται για το ελληνικό χρέος» εξήγησε.

Για τις επενδύσεις:

«Οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για την έξοδο απ’ την κρίση» διαβεβαίωσε ο Αλ.Τσίπρας και κλείνοντας το χαιρετισμό του είπε:

Η κοινωνική συνοχή είναι προϋπόθεση για την σταθερότητα

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στη Βραυρώνα.

Που αποσκοπεί η Σύνοδος;

Η Σύνοδος αποσκοπεί στην προώθηση της μέγιστης δυνατής κατανόησης ζητημάτων που επηρεάζουν την κοινωνία των πολιτών στην ευρωμεσογειακή περιοχή.

Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη, η κοινωνική προστασία στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην επικείμενη διάσκεψη COP22 αλλά και οι γυναίκες ως φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Mare Nostrum».

Μετά από τον Πρωθυπουργό χαιρετισμό επίσης θα απευθύνουν οι: Γιώργος Ντάσης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, Munther Share, πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Ιορδανίας και Sergi Farr, Εκπρόσωπος της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ποιοι συμμετέχουν;

Εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών επιτροπών ή παρεμφερών οργανισμών, εργοδοτικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων συμφερόντων από 33 χώρες αλλά και ΜΚΟ από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Να σημειωθεί, πως η Τελική Διακήρυξη της Συνόδου αναμένεται να αποσταλεί στις πολιτικές αρχές της Ευρωμεσογειακής περιοχής.

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Τσίπρας: Τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο και με το τρίτο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα