Μαξίμου: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, έστω κι αν κάποιοι ελπίζουν να μην καρποφορήσει η διαπραγμάτευση

19:57 27/4/2016 - Πηγή: iPop

Λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και το «όχι» του Ντόναλντ Τουσκ στον Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής δίνει το Μαξίμου με non paper το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης.

Το Μαξίμου επισημαίνει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ακόμα κι αν κάποιοι ελπίζουν να μην καρποφορήσει η διαπραγμάτευση.

Επιπλέον τονίζει πως «αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν».

Επαναλαμβάνει

ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία αύριο, Μ. Πέμπτη με τον Ντ. Τουσκ, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν την θετική παρέμβαση του Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, που, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Παράλληλα, κάνουν νύξη και στις δηλώσεις του Τζιάνι Πιτέλα που κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα:

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Μάλιστα προσθέτου πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Ομάδας εργασίας χαρακτήρισε ανευθυνότητα τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τόνισε πως αδυνατεί να καταλάβει τα έξτρα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

«Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο».

Για το μηχανισμό ασφαλείας που προτείνει η Κυβέρνηση, είπε πως έχει λογική βάση και τηρεί τα κριτήρια που τέθηκαν στο Eurogroup.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, το Μαξίμου τονίζει:

«Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία.

Είναι λυπηρό – αλλά αληθές – ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση. Αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί».

Τι είχε γίνει νωρίτερα;

Ο Ντ. Τουσκ δεν έκανε καμία νύξη στο ζήτημα σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια δηλώσεων του δείχνοντας μ΄αυτό τον τρόπο πως δεν είναι διατεθειμένος να πει «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα και στο σχετικό αίτημα του.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του ο Ντ. Τουσκ επισήμανε πως στόχος είναι να αποφευχθεί η κατάσταση «νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας μίλησε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο αίτημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για σύγκληση των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά ελληνικό θέμα.

The post Μαξίμου: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, έστω κι αν κάποιοι ελπίζουν να μην καρποφορήσει η διαπραγμάτευση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα