Μαραθώνιος συναντήσεων στην Ουάσινγκτον για αξιολόγηση και χρέος

07:32 15/4/2016 - Πηγή: iPop

Πρεμιέρα σήμερα για τις εργασίες της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν και οι κρίσιμες συναντήσεις των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους κ.κ. Λαγκάρντ και Τόμσεν σήμερα, Παρασκευή και τον Γ. Ντάισελμπλουμ και ίσως και τον Β. Σόιμπλε το Σάββατο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε κατά τις δηλώσεις της την Πέμπτη ότι δεν είναι εφικτό

το πρωτογενές πλεόνασα 3,5% για το 2018 και ζήτησε γενναία ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ από την άλλη δεν φάνηκε αισιόδοξος για τη λήψη αποφάσεων κατά την εαρινή Σύνοδο και τόνισε ότι συζήτηση για το χρέος θ’ ανοίξει στο Eurogroup.

Δεν βλέπω να υπάρχει καμία ευελιξία στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, επειδή αυτή αποτελεί μία από τις βάσεις της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Οπότε θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά πιστεύω ότι μπορεί αυτή να γίνει

H κ. Λαγκάρντ σχολίασε σχετικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018: «Εάν η ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Η μορφή της συμμετοχής του Ταμείου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα και την ανάληψη των υποχρεώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά δεν θα φύγουμε από το ελληνικό πρόγραμμα».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται ήδη στην Ουάσινγκτον για την κρίσιμη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά την οποία ποντάρουν στο ν’ ανοίξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όσους κατηγορήσουν την Ελλάδα για την κίνησή της να προχωρήσει στην κατάρτιση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Μαραθώνιος συναντήσεων στην Ουάσινγκτον για αξιολόγηση και χρέος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα