Λατρεύεις τη μυρωδιά του συντρόφου και των φίλων σου; Δεν είναι τυχαίο! Δες τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

16:12 26/7/2022 - Πηγή: iPop

Μπορείς να θυμηθείς κάποια στιγμή που πέρασες δίπλα από έναν άγνωστο, βρήκες το άρωμά του ιδιαίτερα ευχάριστο και ίσως αισθάνθηκες μια φευγαλέα σπίθα στιγμιαίας έλξης; Ή έχεις μπει σε ένα δωμάτιο που ο σύντροφός σου ή ο στενός σου φίλος έφυγε κι άφησε πίσω του μία υπέροχη μυρωδιά; Ενώ αυτές οι συνειδητές εμπειρίες όσφρησης υποδηλώνουν τη σύνδεση μεταξύ οσμής και συμβατότητας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πρόκειται για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η μυρωδιά του σώματος μπορεί να επηρεάσει μια πλατωνική ή ρομαντική

σχέση.

Τι σημαίνει να σου αρέσει η μυρωδιά κάποιου;

Μια πρόσφατη μελέτη για τη φιλία και τη μυρωδιά διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να πάρουν ορισμένα στοιχεία από τις μυρωδιές των άλλων που υποσυνείδητα τους τραβούν ή ακόμα και να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση σύνδεσης, να κάνουν «κλικ» όπως το λέμε.

Αναλύοντας τις μυρωδιές του σώματος 20 ζευγαριών που συμφώνησαν αμοιβαία ότι «απλώς έκαναν κλικ» όταν συναντήθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μυρωδιές κάθε ζευγαριού ήταν πολύ πιο παρόμοιες μεταξύ τους από ό,τι με τους άλλους.

Για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι ομοιότητες μυρωδιάς αντικατοπτρίζουν το πραγματικό BO (μοναδική μυρωδιά σώματος) των ανθρώπων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μπλουζάκια με τα οποία κοιμόντουσαν για δύο συνεχόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν χρησιμοποιούσαν επίσης αρώματα, αποσμητικά ή αρωματικά σαπούνια, ενώ έμειναν μακριά από πικάντικα φαγητά και ποτά.

Για να εξετάσουν περαιτέρω αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν επίσης ένα σωρό αγνώστους, συνέλεξαν τις μυρωδιές τους με μπλουζάκια και τους έβαλαν να παίξουν ένα παιχνίδι, όπου ζευγάρια ανθρώπων στέκονταν κοντά ο ένας στον άλλο και αντικατόπτριζαν ο ένας τις κινήσεις του άλλου.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, αξιολογώντας διάφορες πτυχές του πόσο ένιωσαν μια σύνδεση με τον παρτενέρ τους στο παιχνίδι. Το 71% των περιπτώσεων που ανέφερε το «κλικ», είχαν παρόμοιες μυρωδιές, υποδηλώνοντας την τάση των ανθρώπων να έλκονται υποσυνείδητα και να αισθάνονται πιο άνετα με άλλους που μοιράζονται ορισμένα συστατικά του δικού τους BO.

Pexels

Η οικειότητα στη σχέση δεν έχει να κάνει καθόλου μ’ αυτό που νομίζεις. Πώς θα σε βοηθήσει και τι πρέπει να προσέξεις

Το σημαντικότερο είναι ότι τα ζευγάρια φίλων σε αυτή τη μελέτη περιελάμβαναν δύο ετεροφυλόφιλα άτομα του ίδιου φύλου, επειδή τα άτομα διαφορετικών φύλων έχουν φυσικά διακριτικά είδη μυρωδιών και η βιολογία της σεξουαλικής συμβατότητας και οσμής έχει αποδειχθεί ότι έχει διαφορετικό είδος της χροιάς.

Έχει, άραγε, η οσμή του σώματος διαφορετική επίδραση στην αρχική έλξη ή στη συμβατότητα του «κλικ», ανάλογα με το αν βλέπεις το άτομο ως πιθανό φίλο ή σεξουαλικό σύντροφο; Πιθανώς. Ενώ η επιλογή συντρόφου μπορεί εγγενώς να έχει σχέση με την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τη γενετική ποικιλομορφία, η φιλία δεν απαιτεί το ίδιο επίπεδο διαφορετικότητας.

Η ιδέα ότι φυσικά επιλέγουμε να είμαστε με διαφορετικούς ανθρώπους για διαφορετικούς λόγους, όπως η συντροφικότητα έναντι της τεκνοποίησης, και ότι η μυρωδιά παίζει ρόλο και στα δύο, είναι ένα αρκετά συναρπαστικό fact.

Μυρωδιά του συντρόφου: Πώς η οσμή επηρεάζει τις σχέση μας;

Όσον αφορά τη σχέση με ρομαντικά συναισθήματα (τουλάχιστον για τους ετεροφυλόφιλους συντρόφους), η εξελικτική σχέση μεταξύ της όσφρησης και της συμβατότητας πηγάζει από την έρευνα που δείχνει ότι τα θηλυκά τείνουν να έλκονται προς τα αρσενικά με διαφορετικό γενετικό κώδικα HLA από τον δικό τους.

Ο λόγος; Το HLA είναι συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος και η αναπαραγωγή με κάποιον που έχει διαφορετικό HLA από το δικό σου σημαίνει ότι το παιδί σου θα αποκτήσει ένα ανοσοποιητικό σύστημα που θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη ποικιλία παθογόνων ασθενειών.

Επίσης, ένα άτομο με διαφορετικό HLA από το δικό σου είναι απίθανο να είναι συγγενής σου.

Όσον αφορά την πλατωνική συμβατότητα (φιλία) και την οσμή, το «γιατί» πίσω από την προφανή τάση των ανθρώπων να επιλέγουν φίλους που μυρίζουν παρόμοια με αυτούς είναι λίγο λιγότερο σαφές.

Με τον ίδιο τρόπο που οι ιδιαίτερες μυρωδιές που συνδέονται με το HLA ενός ατόμου μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις για τη γενετική του ανομοιότητα με εσένα, αυτά τα σήματα μπορούν επίσης να υποδηλώσουν γενετική ομοιότητα. Και η επιλογή να γίνεις φίλη με ανθρώπους που είναι γενετικά παρόμοιοι με εσένα θα μπορούσε να έχει εξελικτικό όφελος.

Freepik

17+1 quotes που υμνούν την αξία της αληθινής φιλίας

Πόσο σημαντική είναι η «συμβατότητα οσμών» με φίλους και συντρόφους;

Παρόλο που η μυρωδιά κάποιου μπορεί να σου κάνει περισσότερο ή λιγότερο το κλικ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να είναι μόνο ένας παράγοντας της αρχικής συμβατότητας μεταξύ των πολλών. Οι άνθρωποι έκαναν κλικ με άλλα άτομα μέσω μιας τηλεδιάσκεψης, όπου δεν υπάρχει καμία μυρωδιά, οπότε γνωρίζουμε ότι η οσμή του σώματος δεν είναι απαραίτητος παράγοντας για κάτι τέτοιο. Και, φυσικά, μόνο και μόνο επειδή κάποιος σου μυρίζει όμορφα, είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα, δεν σημαίνει ότι έχει άλλα χαρακτηριστικά απαραίτητα για μια υγιή, διαρκή φιλία.

Καθώς μια φιλία συνεχίζεται, είναι επίσης πιθανό η συμβατότητα των οσμών να γίνει λιγότερο σημαντική ή ακόμα λιγότερο σχετική. Όχι μόνο οι άνθρωποι είναι λιγότερο συντονισμένοι με τη μυρωδιά των φίλων τους από ό,τι με τη μυρωδιά ενός πιθανού ή τρέχοντος συντρόφου, αλλά είναι επίσης η περίπτωση που το να είσαι φίλος με κάποιον μπορεί να αρχίσει να σε κάνει να μυρίζεις παρόμοια με εκείνον. Οι φίλοι τείνουν να ακολουθούν παρόμοιο τρόπο ζωής, ζουν κοντά και τρώνε τα ίδια τρόφιμα με εσένα και είναι πιθανό αυτό να επηρεάζει τις οσμές του σώματός σας.

Στην περίπτωση ενός συντρόφου, το να αγαπάς τη μυρωδιά του μπορεί να συσχετιστεί εξίσου θετικά με τη μακροζωία της σχέσης, οπότε όπως και να έχει οι μυρωδιές γεννούν και εξελίσσουν συναισθήματα και μας συνδέουν με τους ανθρώπους μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Λατρεύεις τη μυρωδιά του συντρόφου και των φίλων σου; Δεν είναι τυχαίο! Δες τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα