Λάμψη στον ουρανό του Μεξικού την ώρα του σεισμού | Υπάρχει εξήγηση;

19:37 8/9/2017 - Πηγή: iPop
Μια λάμψη εμφανίστηκε στον ουρανό του Μεξικού την ώρα του φονικού σεισμού, η οποία προκάλεσε την περιέργεια των κατοίκων της χώρας, με πολλούς χρήστες του Internet να καταγράφουν τις εικόνες σε videos, τα οποία ανέβασαν στα social media. Τι ήταν, όμως, αυτή η λάμψη; Υπάρχει εξήγηση ή πρόκειται για κάποιο φαινόμενο που δεν έχει κατανοηθεί ακόμα απ’ τους επιστήμονες;

Así el cielo durante el #Sismo pic.twitter.com/zlcPA7YSDM

L4L0 (@lalocedeno) September 8, 2017

Εμείς, επειδή είδαμε τις εικόνες που ανέβηκαν στο Internet απ’ τους κατοίκους του Μεξικού, αποφασίσαμε να ψάξουμε τον λόγο που εμφανίστηκε αυτή η «έκρηξη» λάμψης στον ουρανό και γι’ αυτό επικοινωνήσαμε με τον κ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας στο iPop.gr, αυτή η λάμψη έχει παρατηρηθεί και σ’ άλλους σεισμούς κι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

«Τα οπτικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα σε μεγάλους σεισμούς. Έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί στο παρελθόν, ενώ υπάρχουν και σχετικές μαρτυρίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για μια φυσική διεργασία. Τα εν λόγω οπτικά φαινόμενα οφείλονται στο γεγονός ότι τα μαγνητικά πεδία επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο και τα στρώματα της Γης, τα οποία τα ιονίζουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυτή η λάμψη. Όμως, εκδηλώνονται μόνο σε μεγάλους σεισμούς, πάνω από 6,5-7 Ρίχτερ.

Ωστόσο, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως στις μεγάλες πόλεις συχνά αυτή η λάμψη εμφανίζεται λόγω βραχυκυκλωμάτων στα φώτα, επομένως πάντα διατηρείται μια επιφύλαξη όταν το φαινόμενο παρατηρείται σε κάποια πόλη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Ευθύμης Λέκκας μας υπογράμμισε πως παρόμοια λάμψη έχει εμφανιστεί ακόμα και στην Ελλάδα, σε παλιότερους σεισμούς στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι ότι και ο Αριστοτέλης είχε κάνει μερικές ασαφείς περιγραφές τέτοιων λάμψεων στον ουρανό.

Rayos en el cielo durante el temblor

Keywords
Τυχαία Θέματα