Κυβέρνηση- δανειστές συμφώνησαν για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας- Συνεχίζονται οι κρίσιμες συναντήσεις

14:28 20/4/2016 - Πηγή: iPop

Σε συμφωνία αναφορικά με το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας το οποίο ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ φαίνεται να κατέληξαν την Τετάρτη το επιτελείο της Κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται κυβερνητικό παράγοντα επισημαίνει πως το «πακέτο» περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως δεν αναμένεται αύξηση του μειωμένου συντελεστής από το 13% στο 14%.

Τι σημαίνει
η αύξηση του ΦΠΑ; Σε ποια προϊόντα αυξάνεται η τιμή;Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).Αναψυκτικά – χυμοί.Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.Ανθη – φυτά.Αποχέτευση.Ζωοτροφές για κατοικίδια.Ποια θέματα εκκρεμούν;

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ δεν υπάρχει καμιά συμφωνία σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος.

Χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας επισήμανε ότι:

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος

Έχοντας ως βασικό όπλο τα στοιχεία της Eurostat η Κυβέρνηση φαίνεται να σηκώνει ψηλά το κεφάλι και να συναντάται με τους δανειστές έχοντας ως στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Την ίδια στιγμή «μπλόκο» στα πρόσθετα μέτρα βάζουν με δηλώσεις τους τα μέλη της Κυβέρνησης, ενώ πολλά παραμένουν τα «καυτά» σημεία της διαπραγμάτευσης.

Ελπίδα η Eurostat:

Η Κυβέρνηση έχει ως ελπίδα της για την αποφυγή νέων πρόσθετων μέτρων τα στοιχεία σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015.

Στόχος μάλιστα είναι να αντικρούσει το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως η περσινή διαπραγμάτευση έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Επικοινωνία Τσίπρα- Μέρκελ:

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τσίπρας- Μέρκελ κατά την οποία ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Καγκελάριο να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης τα στοιχεία της Eurostat.

Την πληροφορία για επικοινωνία Τσίπρα- Μέρκελ μετέδωσε η Bild η οποία αναφέρει:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο, μετά τη διαφωνία του με τους πιστωτές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος, όπως κάνει πάντα όταν δυσκολεύουν τα πράγματα

Και προσθέτει:«Ο Τσίπρας είχε ζητήσει ρητά από την Μέρκελ να ασκείται λιγότερη πίεση από τους δανειστές στην Ελλάδα και κατά την 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους, υποστήριξε ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για τις μεταρρυθμίσεις».

Να θυμίσουμε πως η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη επιτέθηκε στη Ν. Δ. και αποκάλεσε «μύθο» το ότι «η διαπραγμάτευση διέλυσε την οικονομία».

Τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση και τα πρόσθετα μέτρα;

Η ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι δεν έχει δεχθεί- ακόμα τουλάχιστον- τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα που προτείνουν οι Θεσμοί, συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη, οι επαφές με το σύνολο των Θεσμών μιας και από σήμερα στις συναντήσεις θα δώσει το παρών και η Ντέλια Βελκουλέσκου, που εκπροσωπεί το ΔΝΤ.

Με βάση τη διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ ότι δεν υπάρχει αποδοχή των έξτρα μέτρων, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των 5,4 δις ευρώ, με κυβερνητικούς κύκλους να τονίζουν πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά.

Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το πακέτα για έξτρα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ που φέρνουν στο τραπέζι οι Θεσμοί και καλούν την Αθήνα να το αποδεχθεί για να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Παρόλα αυτά, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις του μετά την εξάωρη χθεσινή συνάντηση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς τόνισε «δεν έχουμε δεχθεί τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα», ενώ έκανε γνωστό πως τα όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό-φορολογικό βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο συνεπάγεται με διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως, εξάλλου, έχει αναφέρει και το Μαξίμου, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μετά ν’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος και στην συνέχεια να εξεταστεί εάν χρειάζονται νέα μέτρα.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Κυβέρνηση- δανειστές συμφώνησαν για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας- Συνεχίζονται οι κρίσιμες συναντήσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα