Κυπριακό: Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις

11:45 21/5/2017 - Πηγή: iPop

Πρόταση για απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων και την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό κατέθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Στόχο της πρωτοβουλίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι η επανέναρξη των διμερών επαφών, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει μία νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Αύριο,

Δευτέρα, θα συζητηθεί λεπτομερώς στο Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του κ. Αναστασιάδη η οποία επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

Συζήτηση και συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας – εγγυήσεωνΣυζήτηση και συμφωνία στο εδαφικό και μετά συζήτηση των άλλων τεσσάρων κεφαλαίων, περιουσιακό, διακυβέρνηση, οικονομία, ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τελική κατάληξη σε συνολική συμφωνία

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, ΥΠΕΞ της Κύπρου, τόνισε στο «ΡΙΚ», ότι πρέπει η Λευκωσία να γνωρίζει τις ακριβείς θέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και τα επεμβατικά δικαιώματα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι διαφορετικά δεν έχει νόημα να μεταβούμε στη Γενεύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu τόνισε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην Κύπρο ακόμα και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Ο ίδιος μιλώντας για το παρελθόν και τα όσα έγιναν, είπε πως οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας δίνουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού.

Παράλληλα αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχτεί μια διευθέτηση χωρίς να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις. Επίσης επισήμανε ότι η Τουρκία θα επεμβαίνει όταν θα κρίνει ότι είναι επιθυμητό.

The post Κυπριακό: Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα