Κως: Σε κρίσιμη κατάσταση δύο τραυματίες, θρήνος για τα δύο θύματα | Σοβαρές ζημιές στο νησί

22:09 21/7/2017 - Πηγή: iPop
| Σοβαρές

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται δύο τραυματίες απ’ τον σεισμό στην Κω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με C130.

Συγκεκριμένα, το ιατρικό ανακοινωθέν του ΠΑΓΝΗ αναφέρει πως ο 21χρονος Σουηδός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε καταστολή διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Προετοιμάζεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικά χειρουργεία τις επόμενες ώρες. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά, όμως η κατάστασή του με τα ως

τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο 23 ετών Νορβηγός, μετά το χειρουργείο, νοσηλεύεται σε καταστολή διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά, όμως η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο 37χρονος Έλληνας, με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, από τις 17.15 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η 28χρονη Ελληνίδα νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού.

Το Υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε νωρίτερα πως απ’ τους 115 τραυματίες, οι 12 λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία. Πέραν των τεσσάρων ατόμων που έχουν μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, ακόμα τρία άτομα μεταφέθηκαν στην Αθήνα στο Γ.Ν. Θριάσιο (δύο άντρες 1 Έλληνας και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή), ενώ στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση.

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ταυτότητες των δύο θυμάτων του φονικού σεισμού. Πρόκειται για τον 39χρονο Τούρκο Σινάν Κούρτογλου, ενώ ο 27χρονος Σουηδός κατά πληροφορίες ονομάζεται Σίμον Αντρέας Νίλσον.

Οι στιγμές μετά τον φονικό σεισμό, όταν οι Πυροσβέστες βρήκαν τα δύο θύματα στο bar White Corner (Προσοχή σκληρές εικόνες):

Ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους

Το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσε ζημιές σε αρκετά σημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κω.

Αφού ολοκληρώθηκε η αυτοψία θα ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη.

«Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι βλάβες αφορούν κυρίως μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου.

Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.

Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις δημοτικές αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.

Κατέρρευσαν επίσης το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Ζημιές στο λιμάνι

Ο ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ προκάλεσε κι ένα μίνι «τσουνάμι», απ’ το οποίο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο λιμάνι, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση και δεν είναι πλέον λειτουργικό.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί και συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

«Το λιμάνι της Κω θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις ημέρες να λειτουργήσει» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ δήλωσε πως σε συνεννόηση με την ακτοπλοϊκή εταιρεία, όλα τα πλοία θα προσεγγίζουν την Κω στο λιμάνι της Κεφάλου, για όσο χρειαστεί.

Photo: INTIME NEWS / ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ

The post Κως: Σε κρίσιμη κατάσταση δύο τραυματίες, θρήνος για τα δύο θύματα | Σοβαρές ζημιές στο νησί appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα