Κομισιόν: Μικρή αλλά ενθαρρυντική η μείωση των ροών στα Ελληνικά νησιά

15:57 29/3/2016 - Πηγή: iPop

Για τις μειωμένες ημερήσιες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, τις μετεγκατάστάσεις στην Τουρκία στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την αποχώρηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τα hot spots μίλησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

«Λιγότερες από χίλιες είναι πλέον οι ημερήσιες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000» σχολίασε η Νατάσα Μπερτό και εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής συμπληρώνοντας: «Αυτή η μικρή

μείωση είναι ενθαρρυντική».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της η κα Μπερτό αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, και σχολίασε ότι ήδη εφαρμόζονται οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών καθώς στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου 71. Σημείωσε δε, ότι στις 4 Απριλιού αναμένεται να ξεκινήσουν και οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας «ένας προς έναν»).

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό κλήθηκε να σχολιάσει, όμως, και την αποχώρηση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τα hot spots, οι οποίες αμφισβητούν τη νομιμότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Η Ν. Μπερτό επανέλαβε πως η συμφωνία είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης και την υποχρέωση για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και πρόσθεσε πως η συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, «αναμένεται να συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Η βοήθεια προς την Ελλάδα

Το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα –Τρίτη- επιπλέον υλική βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξήγησε αναλυτικά τι παρέλαβε η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, δύο φορτηγά έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα με 150 ηλεκτρικές θερμάστρες, 100 κρεβάτια, 50 σκηνές, 150 συναγερμούς πυρκαγιάς, 32 πυροσβεστήρες και 500 κουβέρτες που παρέχονται από τη Σουηδία, καθώς και 100 κρεβάτια και 1000 μαξιλάρια από τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος σημείωσε πως σύντομα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και εξειδικευμένο προσωπικό και εμπειρογνώμονες ασύλου από όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα εξήγησε πως μετά το κάλεσμα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών EASO και FRONTEX στα κράτη μέλη πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε προσφορές.

Αναλυτικότερα η Frontex έλαβε προσφορές από 19 κράτη-μέλη (47 υπαλλήλους που θα συνδράμουν στην επανεισδοχή ατόμων στην Τουρκία και 492 αστυνομικούς), ενώ η EASO έλαβε προσφορές από 16 χώρες (396 εμπειρογνώμονες ασύλου και 22 διερμηνείς). Από αυτούς, 170 άτομα έχουν ήδη προταθεί και θα ξεκινήσει η αποστολή τους στην Ελλάδα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε την προσφορά λέγοντας:

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την υποστήριξη των προσφύγων, 17 χώρες έχουν προσφέρει υλική βοήθεια, συμβάλλοντας στην παράδοση περισσότερων από 87.000 αντικειμένων. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που έχουν διαθέσει βοήθεια μέχρι στιγμής και ιδίως τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες προσφορές, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

The post Κομισιόν: Μικρή αλλά ενθαρρυντική η μείωση των ροών στα Ελληνικά νησιά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα