Κοινές δηλώσεις Τσίπρα- Πούτιν

22:14 27/5/2016 - Πηγή: iPop

Κοινές δηλώσεις έκαναν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«H σημερινή επίσκεψη του Πούτιν αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών», είπε ξεκινώντας ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε το 2015

δύο φορές και να θέσουμε τις βάσεις για την ενίσχυση της πολυεπίπεδη συνεργασία. Μια συνεργασία που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η επίσκεψη του Πούτιν έγινε σε μια πολύ σημαντική συγκυρία, όπου η χώρα μας αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας. «Με αιχμή την αξιοποίηση δυνατοτήτων επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προώθηση συμπράξεων και κοινών επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό φορέα και αλλού».

Σε συνέχεια της συνόδου της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, συζητήσαμε για τις προοπτικές της συνεργασίας μας στους ενεργειακούς φορείς

Ακόμα ένα θέμα που συζητήθηκε, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ήταν η ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη ρωσική αγορά. «Προχωρούμε συντονισμένα στην προώθηση της Ελλάδας, ως προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες»

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι οι εξής:Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντοςΔιακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
Επιστήμη και τεχνολογία
Τουρισμό
ΜετεωρολογίαΣυμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
Enterprise Greece – Invest in Russia
ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρώσο Πρόεδρο και τόνισε: «Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας, καθώς και την αυστηρή βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές. Θέλω να επαναλάβω, ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί για την Ελλάδα μια στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους λαούς, όσο και οι οικονομικές δυνατότητες και ενίσχυσης της σταθερότητας και ειρήνης που ανοίγονται μπροστά μας».

Ο Πρωθυπουργός εν συνεχεία υπογράμμισε πως η επίσκεψη έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα. «Μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας».

Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης του ελληνικού για το ρώσικο, γεγονός που μας επιβάλει να ανταποκριθούμε σε αυτά με τον καλύτερο τρόπο

Ο Ρώσος Πρόεδρος απ’ την πλευρά του σημείωσε πως «συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το αφιερωματικό έτος πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδος. Έχουμε συζητήσει αναλυτικά τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία».

Φυσικά, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά προβλήματα και οι συγκυρίες είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν καλές προοπτικές.

«Να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και οι νέες τεχνολογίες, οι μεταφορές, οι αμοιβαίες επενδύσεις. Νομίζω πως θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα».

Photo: AP

The post Κοινές δηλώσεις Τσίπρα- Πούτιν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα