Κι όμως, οι επιθανάτιες εμπειρίες μπορούν να συμβούν! Τι αποκαλύπτουν οι άνθρωποι που επέζησαν από ανακοπή;

13:05 7/11/2022 - Πηγή: iPop

Ένας στους πέντε ανθρώπους που επιβιώνει από καρδιακή ανακοπή μετά από καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), μπορεί να περιγράψει επακριβώς τις εμπειρίες που του συνέβησαν ενώ ήταν φαινομενικά αναίσθητος και στα πρόθυρα του θανάτου. Οι επιθανάτιες εμπειρίες, λοιπόν, είναι γεγονός! Ποιες είναι, όμως, οι λεπτομέρειες που φέρνει στο φως νέα έρευνα;

Με επικεφαλής ερευνητές στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στη μελέτη συμμετείχαν 567 άνδρες

και γυναίκες των οποίων η καρδιά σταμάτησε να χτυπά, ενώ νοσηλεύονταν και έλαβαν ΚΑΡΠΑ μεταξύ Μαΐου 2017 και Μαρτίου 2020 στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά την άμεση θεραπεία, λιγότερο από το 10% ανάρρωσαν αρκετά ώστε να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον;

Επιθανάτια εμπειρία: Κι όμως συμβαίνει – Πόσο πιθανό είναι;

Οι επιζώντες ανέφεραν ότι είχαν μοναδικές εμπειρίες. Συγκεκριμένα, περιέγραψαν πως μπορούσαν να αντιληφθούν ξεκάθαρα τον αποχωρισμό από το σώμα, της παρατήρησης των γεγονότων χωρίς πόνο ή αγωνία, ενώ μαζί με όλα αυτά βίωσαν και μια ουσιαστική αξιολόγηση της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων, των προθέσεων και των σκέψεών τους προς τους άλλους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι εμπειρίες θανάτου διαφέρουν από τις ψευδαισθήσεις, τις αυταπάτες, τα όνειρα ή τη συνείδηση ​​που προκαλείται από την ΚΑΡΠΑ.

«Αυτές οι ανακαλούμενες εμπειρίες και οι αλλαγές των εγκεφαλικών κυμάτων μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της λεγόμενης επιθανάτιας εμπειρίας και τα έχουμε καταγράψει για πρώτη φορά σε μια μεγάλη μελέτη», δήλωσε ο Sam Parnia, επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο NYU Langone Health.

«Τα αποτελέσματα μας προσφέρουν στοιχεία ότι ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου και σε κώμα, υφίστανται μια μοναδική εσωτερική συνειδητή εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της επίγνωσης», σημείωσε ο Sam στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Η μελέτη περιελάμβανε, επίσης, ένα τεστ στους συμμετέχοντες για κρυφή εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ένα βασικό εύρημα ήταν η ανακάλυψη αιχμών της εγκεφαλικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων κυμάτων γάμμα, δέλτα, θήτα, άλφα και βήτα έως και μία ώρα σε ΚΑΡΠΑ.

Μερικά από αυτά τα εγκεφαλικά κύματα συμβαίνουν κανονικά όταν οι άνθρωποι έχουν συνείδηση ​​και εκτελούν υψηλότερες νοητικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης, της ανάκτησης μνήμης και της αντίληψης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη αίσθηση του εαυτού και της συνείδησης, όπως και άλλες βιολογικές λειτουργίες του σώματος, μπορεί να μην σταματήσουν εντελώς κατά τη στιγμή του θανάτου.

«Αυτές οι εμπειρίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τέχνασμα ενός διαταραγμένου ή ετοιμοθάνατου εγκεφάλου, αλλά ως μια μοναδική ανθρώπινη εμπειρία που αναδύεται λίγο πριν τον θάνατο», αποκάλυψε ο Parnia.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον εξελικτικό σκοπό αυτού του φαινομένου, αποκαλύπτει ξεκάθαρα «ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για την ανθρώπινη συνείδηση, ακόμη και στον θάνατο», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κι όμως, οι επιθανάτιες εμπειρίες μπορούν να συμβούν! Τι αποκαλύπτουν οι άνθρωποι που επέζησαν από ανακοπή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα