Κέντρο ελέγχου προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ με προσωπικό από πέντε ευρωπαϊκές χώρες

18:58 18/2/2016 - Πηγή: iPop

Συνάντηση στο Ζάγκρεμπ είχαν την Πέμπτη οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ, οι αποφάσισαν πως θα διατηρήσουν κοινή στάση όσον αφορά την επίλυση του προσφυγικού.

Ανάμεσα στις αποφάσεις τους ήταν και η δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου προσφύγων στην Γευγελή, στα σύνορα δηλαδή Ελλάδας- ΠΓΔΜ, το οποίο θα στελεχωθεί από προσωπικό που θα προέρχεται και από τις πέντε χώρες. Από το κέντρο ελέγχου θα περνούν μονάχα οι πρόσφυγες οι οποίοι

πληρούν τα κριτήρια που θα έχουν θέσει Αυστρία και Γερμανία. Η βασική προϋπόθεση είναι οι πρόσφυγες να είναι από χώρες, όπου υπάρχει πόλεμος.

Όσοι τελικά περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα μεταφέρονται με τρένο στην Σερβία-συνοδεία αστυνομικών. Από εκεί θα πηγαίνουν κατά τον ίδιο τρόπο στην Κροατία, μετά την Σλοβενία και θα καταλήγουν στην Αυστρία.

Επιπλέον, κατά την συνάντηση των πέντε χωρών αποφασίστηκε και η διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται από την στιγμή που οι πρόσφυγες θα περάσουν στην ΠΓΔΜ και μέχρι να εισέλθουν στην Αυστρία. Ακόμα, θα υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στις χώρες σχετικά με το πόσους πρόσφυγες θα δέχεται η Αυστρία και η Γερμανία.

Η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις πέντε χώρες κοινοποιήθηκε και στην Βουλγαρία και την Αλβανία για να υπογράψουν κι εκείνες, εάν συμφωνούν.

Την ίδια στιγμή η Ουγγαρία αποφάσισε να κλείσει τρεις βασικές σιδηροδρομικές γραμμές που την ενώνουν με την Κροατία για 30 μέρες.

Αβραμόπουλος: Το πλαφόν στους πρόσφυγες δεν είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

«Αυτό που αποφάσισαν οι Αυστριακοί σαφώς δεν είναι σύμφωνο προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τους στέλνω την επιστολή, για να τους ενημερώσω ότι αυτό που αποφάσισαν δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Οι Αυστριακοί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου, χωρίς να θέτουν όριο.

Είναι αλήθεια ότι η Αυστρία αντιμετωπίζει τεράστια πίεση. Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένες αρχές και ορισμένοι νόμοι που όλες οι χώρες υποχρεούνται να τηρούν και να εφαρμόζουν».

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Κέντρο ελέγχου προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ με προσωπικό από πέντε ευρωπαϊκές χώρες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα