Καμμένος: Η Τουρκία υπονομεύει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για το προσφυγικό

15:31 23/2/2016 - Πηγή: iPop

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, καταγγέλλει πως η Τουρκία υπονομεύει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για το προσφυγικό. Ο κ.Καμμένος, ζητά την άμεση εφαρμογή του σχεδίου για την εμπλοκή του του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σύμφωνα

με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία πως υπονομεύει τη σχετική συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με επιχειρήσεις στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές, απέστειλε σχετική επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας την άμεση εφαρμογή του σχεδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου: «Έστειλα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον καλώ να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία». Ο ίδιος διευκρινίζει πως εξέφρασε αίτημα για την αποστολή νατοϊκών δυνάμεων, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι τουρκικές αρχές προβάλλουν νέες απαιτήσεις, ώστε να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο: «Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Καμμένος.

Η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, έρχεται έπειτα από τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις που προέβαλλε η Τουρκία, σχετικά με τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως η Άγκυρα ζήτησε να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ενώ τέθηκε ακόμα και ζήτημα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποιημένων νησιών.

Η προκλητική αυτή στάση της Τουρκίας, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των χωρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι οποίες τάσσονται υπέρ της ελληνικής Κυβέρνησης, σχετικά με την άμεση υλοποίηση της σχετικής απόφασης για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζουμε πως με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε η ενίσχυση στην διαχείριση των προσφυγικών ροών, με περιπολίες στο Αιγαίο. Οι ελληνικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην νατοϊκή δύναμη, κατά δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα επιχειρούν σε ελληνικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο. Τα τουρκικά μέσα θα δρουν στον τουρκικό εναέριο χώρο και στα τουρκικά ύδατα.

Σημειώνεται πως ο Πάνος Καμμένος, ουσιαστικά με την κίνηση του αυτή, επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές παρεμποδίζουν τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, χωρίς να αποδέχεται την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά εδάφη.

Υπενθυμίζουμε πως και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στο ζήτημα των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, σημείωσε πως αναμένεται άμεσα η απόφαση ξεκαθαρίζοντας πως η διαδικασία έχει κολλήσει λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η κ.Γεροβασίλη, εξέφρασε τη βεβαιότητα της για την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως είναι σε θέση «να διαχειριστεί όποια κατάσταση προκύψει λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Καμμένος: Η Τουρκία υπονομεύει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα