Και αν μια μέρα ξυπνήσω στα 40+ και το έχω μετανιώσει;

08:30 17/3/2022 - Πηγή: iPop

Το άγχος για την επιλογή συντρόφου, ειδικά όταν μια σχέση είναι μακροχρόνια και ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση, είναι υπαρκτό και απασχολεί όλους όσους θέλουν να κάνουν καλά σχεδιασμένες κινήσεις και όχι παρορμητικές. Άλλωστε σύμφωνα με τη στατιστική εταιρεία, πια οι μισοί από τους γάμους που θα πάμε καλεσμένοι σε πέντε χρόνια θα είναι παρελθόν. Το στατιστικό αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπολογίσουμε πριν πάρουμε την απόφαση να προχωρήσουμε με αυτόν τον άνθρωπο στο επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου της ζωής μας.

PexelsΤο
άγχος για την επιλογή συντρόφου

Όταν ήμουν και εγώ σε αυτήν την φάση, αν και πολύ αποφασισμένη για την επιλογή μου, δεν κρύβω ότι είχα αυτό το άγχος και σκεφτόμουν και εγώ αυτό που μπορεί να ακούσεις από μεγαλύτερες γυναίκες κυρίως: «Ζήσε για να μην ξυπνήσεις μια μέρα στα 40-50 και τα έχεις μετανιώσει όλα». Προσπαθούσα λοιπόν, εκεί γύρω στα 25 να με φανταστώ πώς θα είμαι στα 40, πώς φαντάζομαι ότι θα είναι η κοινή μας ζωή. Οι νοερές εικόνες είναι η αλήθεια ότι ήταν πολύ παραμυθένιες και πουθενά δεν έβλεπα την μετάνοια που έλεγαν οι μεγαλύτερες γυναίκες. Ίσως γιατί δεν είχα υπολογίσει μέσα την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της.

Αν είσαι ένας άνθρωπος που θες σταθερότητα, σέβεσαι τις επιλογές και τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή σου, φυσικά η επιλογή συντρόφου και συγκεκριμένα συζύγου είναι μια από αυτές που δεν παίρνεις ελαφρά τη καρδία. Και φυσικά κάπου εκεί μπαίνει στη μέση και μονογαμία και η αποκλειστικότητα που είναι βασικά συστατικά του γάμου, για μένα τουλάχιστον.

Πώς μπορεί κάποιος να μου διαφυλάξει ότι στα 40 θα θέλω τα ίδια πράγματα που ήθελα στα 25; Η απάντηση είναι απλή. Δεν μπορεί κανείς και τίποτα να το κάνει αυτό παρά μόνο εγώ και ο σύντροφός μου.

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Πώς θα κρατήσεις αναμμένη τη φλόγα;

Οι προκλήσεις της καθημερινότητας είναι πολλές. Αλλά η ζωή που μοιράζεται με έναν άνθρωπο που αγαπάμε και μας αγαπά, που μεγαλώνουμε μαζί και εξελισσόμαστε, που είμαστε περήφανοι που είναι «δικός μας» και είμαστε «δικοί του» είναι θαρρώ το μεγαλύτερο δώρο που παίρνεις πίσω από τη σχέση. Δεν είναι κάθε μέρα καλή, δεν έχουμε όρεξη κάθε μέρα ούτε τρέχουμε ανέμελα στα χωράφια, ενώ γύρω μας υπάρχουν λογαριασμοί που περιμένουν να πληρωθούν, παιδιά να μεγαλώσουν και άλλα θέματα να διευθετηθούν.

Είναι όμως όμορφο να ξέρεις ότι μετά από όλα αυτά, έχεις τον άνθρωπό σου δίπλα σου. Είναι δικό μας χρέος να κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη όσο ο χρόνος μπορεί να φέρει την αναπόφευκτη φθορά του. Να δείξεις το ενδιαφέρον σου, με ένα μήνυμα, με ένα ωραίο φαγητό, με ένα ξαφνικό ταξιδάκι ή μια βόλτα στη θάλασσα. Κάτι που να σπάει την καθημερινότητα και να δίνει λίγο ακόμα δύναμη στη σχέση να συνεχίσει.

Πρέπει να τα βάλεις κάτω και να επιλέξεις

Δεν θα βρεις ποτέ μια προσωπικότητα τόσο τέλεια, το τέλειο είναι χίμαιρα, δεν υπάρχει. Ούτε εσύ είσαι τέλεια και το ξέρεις, όσο και αν προσπαθείς με νύχια και με δόντια να κρύψεις τις ατέλειές σου. Αν αυτός ο άνθρωπος που είσαι σήμερα μαζί έχει 7 ή ακόμα και 6 πράγματα τα οποία θαυμάζεις, είναι καλά υλικά και χαίρεσαι που τα έχει ο άνθρωπός σου, αλλά έχει 3 ή 4 θέματα προς βελτίωση, μην κολλήσεις πολύ σε αυτά.

Όλοι έχουμε περιθώρια βελτίωσης και κάθε μέρα παλεύουμε με αυτά. Αν αυτά τα θέματα που χρειάζεται να βελτιώσει ο σύντροφός σου είναι ενάντια των βασικών αξιών και αρχών σου φύγε, δεν υπάρχει άλλη λύση και το να παλεύεις καθημερινά με τις αξίες σου, με μαθηματική ακρίβεια αυτή είναι η συνταγή για ψυχική ασθένεια.

Πώς να διαλέξω το σωστό;

Μια ερώτηση δίνει απαντήσεις σε αυτό. Το άγχος για την επιλογή συντρόφου είναι υπαρκτό και το μόνο δεδομένο που έχεις τώρα. Από την άλλη, πρέπει να σκεφτείς όσο πιο ψύχραιμα μπορείς τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Πχ. το ότι δεν θα είναι αυτός ο άνθρωπος στη ζωή σου, τι αντίκτυπο θα έχει στη ζωή σου;

Επίσης με αυτά που ξέρεις τώρα, με όσα έχεις ζήσει τώρα, με τις προσλαμβάνουσες τις σημερινές τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που είναι σοφότερη επιλογή σήμερα; Δεν μπορείς να διαλέξεις κάτι με ορίζοντα δεκαετίας γιατί και εσύ θα είσαι άλλος άνθρωπος τότε.

Πάντα υπάρχει η επιλογή να διορθώσεις το λάθος που έχεις κάνει. Ελπίζω σύντομα, πριν έρθουν τα παιδιά και δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα με τις λάθος επιλογές σου. Δεν είμαι καθόλου υπέρ του διαζυγίου αλλά όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή φυσικά είναι το μόνο σενάριο που βγάζει νόημα. Σκέψου το και ζύγισε πολύ καλά τα πράγματα στη ζωή σου χωρίς παρορμητικές κινήσεις, αν κάτι τόσο πολύ σε απασχολεί εξ αρχής άστο, σπανίως οι άνθρωποι αλλάζουν, παρά μόνο αν το θέλουν και δουλέψουν πολύ. Εύχομαι να έχεις καθαρό το μυαλό σου και να κάνεις την καλύτερη επιλογή για τη ζωή σου. Μια επιλογή που θα τιμά εσένα και την ύπαρξή σου.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και γιατί αυτή η ερώτηση μπορεί να κάνει το level up στη ζωή μας;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Και αν μια μέρα ξυπνήσω στα 40+ και το έχω μετανιώσει; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα