Καμπανάκι από τη Δ. Αμνηστία για την «κόλαση» στο Ελληνικό

10:26 8/2/2017 - Πηγή: iPop

Το καμπανάκι στη χώρα μας κρούει η Διεθνής Αμνηστία η οποία τονίζει, πως οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στο Ελληνικό θυμίζουν την «κόλαση». Παράλληλα κάνει λόγο για μεγάλες ελλείψεις και υπογραμμίζει, ότι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων προκαλούν «ανησυχία».

Η ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία βρίσκονταν στη χώρα μας ολοκλήρωσε την Τρίτη τη δεκαήμερη επίσκεψή στους ελληνικούς καταυλισμούς οι οποίες στόχο είχαν την

αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και τα νησιά.

Οι ερευνητές να τονίσουμε, ότι επισκέφτηκαν το Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Κατά τις επισκέψεις τους τις οποίες πραγματοποίησαν τα μέλη της ομάδας συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές αλλά επίσης και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Οι ερευνητές εστίασαν στις συνθήκες στους καταυλισμούς και στα κέντρα φιλοξενίας τονίζοντας, πως «συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας και ανεπαρκή διαμονή».

Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας τόνισε:

Δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη για όλα τα κέντρα φιλοξενίας. Ωστόσο αυτά που είδαμε είναι ακατάλληλα για μακρόχρονη διαμονή. Παρά το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση

Οι ερευνητές δήλωσαν, ότι είδαν εγκύους και μωρά να κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερ, ανυπαρξία ζεστού νερού, απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά, αλλά και απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων. Ενώ ανέφεραν:

Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από ένα χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τους οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη

Η ερευνήτρια της οργάνωσης, Λία Γώγου, εστίασε στον καταυλισμό του Ελληνικού και δήλωσε ότι εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ, όπως τόνισε οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού».

The post Καμπανάκι από τη Δ. Αμνηστία για την «κόλαση» στο Ελληνικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα