ΗΠΑ: Έριξαν την «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

20:13 13/4/2017 - Πηγή: iPop

Την «μητέρα όλων των βομβών» έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, όπως έγινε γνωστό απ’ το Πεντάγωνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα GBU-43, η οποία έχει πέσει ποτέ σε πεδίο μάχης. Ο βομβαρδισμός έγινε στο πλαίσιο της μάχης στην περιοχή εναντίον μαχητών του ISIS στο Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως η βόμβα ζύγιζε περί τους 10 τόνους και ήταν γεμάτη με εκρηκτικά.

Η συγκεκριμένη βόμβα χρησιμοποιείται

για πρώτη φορά, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η τεράστια μη πυρηνική βόμβα εξαπολύθηκε στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν. Η ρίψη έγινε από αεροσκάφος MC-130 και στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί ο ISIS στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

FIRST ON CNN: The US has dropped its largest non-nuclear bomb in combat on Afghanistan https://t.co/ET0PLACzOe

CNN Politics (@CNNPolitics) April 13, 2017

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ακτίνα της έκρηξης πιστεύεται πως έφτασε τα 300 μέτρα.

Αξιωματούχος δήλωσε στο Fox News ότι η ρίψη της βόμβας έγινε μόλις λίγες μέρες μετά τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη, ο οποίος πολεμούσε τον ISIS.

Ο Sean Spicer, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που έχουν στο οπλοστάσιό τους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο σύστημα τούνελ και σπηλιών, όπου στελέχη και μαχητές του ISIS κινούνταν με ελευθερία. «Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Αμερικανικός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Οι ΗΠΑ πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις απώλειες. Θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι το ISIS να καταστραφεί

Η ιστορία της βόμβας

H βόμβα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2003 σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα.

Η μοναδική φορά που παράχθηκε η βόμβα ήταν για να ριφθεί σε πεδίο μάχης στο Ιράκ. Ωστόσο, καμία τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό απ’ τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η προμήθεια τεσσάρων τέτοιων βομβών (MOABs) έγινε τον Οκτώβριο του 2009 έναντι του αστρονομικού ποσού των 58,4 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 14,1 εκατ. δολάρια για την κάθε βόμβα.

Photo: © United States Department of Defence / Wikipedia

The post ΗΠΑ: Έριξαν την «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα