Ημέρα αποκαλύψεων για τα Panama Papers

09:31 9/5/2016 - Πηγή: iPop

Φως στα Panama Papers αναμένεται να δοθεί την Δευτέρα. Όπως έχει γνωστό τα «καυτά» έγγραφα με τα 1,5 εκατ. έγγραφα αναμένεται να αποκαλύψουν σε όλη του την έκταση το σκάνδαλο με τις off shores εταιρείες που προκάλεσε παγκόσμιο πανικό.

Να τονισθεί πως International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) έχει ήδη δημιουργήσει μια βάση δεδομένων αλλά επίσης και μια πολύ απλή μηχανή αναζήτησης στην οποία όποιος επιθυμεί μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για 200.000 offshore εταιρίες αλλά και όσους συμμετείχαν

σ΄αυτές.

Μάλιστα το ιστορικό ξεκινάει από την δεκαετία του 1970 και φτάνει ως τις μέρες μας.

Παράλληλα, στην εν λόγω βάση δεδομένων έχουν συμπεριληφθεί 368.000 ονόματα προσώπων τα οποία, όπως όλα δείχνουν σχετίζονται με τις συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρίες αλλά επίσης και τις διασυνδέσεις που είναι πιθανό να έχουν με άλλα πρόσωπα και με άλλες εταιρίες.

Όπως τονίζουν τα διεθνή Μέσα τα στοιχεία τα οποία δίνονται στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν την αλληλογραφία αλλά επίσης και κάθε είδους νομικά και συμβολαιογραφικά έγγραφα αλλά και φωτογραφίες.

Βέβαια, η συγκεκριμένη βάση παράλληλα θα περιέχει και πληροφορίες σχετικά με τις εταιρίες αλλά επίσης και τα πρόσωπα που μεσολάβησαν έτσι ώστε να δοθεί το πράσινο φως έτσι ώστε να προχωρήσει η ίδρυση των εταιρειών.

Να επισημανθεί πως το βράδυ της Παρασκευής ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή σε σχετική του διακήρυξή η οποία δημοσιεύτηκε στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του σχετικά με την διαρροή.

Τι είναι τα «Panama Papers»;

Πρόκειται για τη διαρροή 11, 5 εκατομμυρίων εγγράφων της Mossack Fonseca, με πληροφορίες για πάνω από 214.000 offshore εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών αλλά και των μετόχων των εν λόγω εταιρειών.

Τα έγγραφα δείχνουν πώς οι ιδιώτες μπορούν, μέσω των υπεράκτιων εταιρειών, να κρύβουν τον πλούτο τους με σκοπό να αποφύγουν την φορολόγησή του. Οι πληροφορίες «καίνε» ηγέτες κρατών, πολιτικούς και στενούς τους συνεργάτες και διασημότητες από το χώρο του αθλητισμού.

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 400 δημοσιογράφων από 107 Μέσα Ενημέρωσης από περισσότερες από 80 χώρες.

The post Ημέρα αποκαλύψεων για τα Panama Papers appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα