Η τροπολογία Κοντονή νομιμοποιεί την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ

13:07 3/11/2016 - Πηγή: iPop

Η τροπολογία Κοντονή νομιμοποιεί την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στο ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ.

Στη Βουλή κατέθεσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής τροπολογία με την οποία, κατά παρέκκλιση του αθλητικού νόμου και του καταστατικού, νομιμοποιεί την προσωρινή

διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ και της λύνει τα χέρια ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα έναντι των ελληνικών αρχών.

«Σκοπός της ρύθμισης είναι να ασκεί η Επιτροπή Εξομάλυνσης νομίμως το έργο της για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στο ποδόσφαιρο, με τις ενέργειες και τις κατευθύνσεις της FIFA», ανέφερε ο κ. Κοντονής από το βήμα της Βουλής, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει το καθεστώς ανομίας που υπήρχε.

Η διαφθορά ενδημούσε επί χρόνια στο ποδόσφαιρο και είχε κάλυψη από υψηλούς πολιτικούς προστάτες, που δήλωναν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψε το ελληνικό κράτος. Εμείς καταφέραμε να δώσουμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που παρήγαγε αυτές τις παθογένειες. Αποδείξαμε ότι όταν μία κυβέρνηση έχει πάρει στα σοβαρά τις παθογένειες αυτές και έχει την πολιτική βούληση να τα βάλει με τους ισχυρούς και να εξομαλύνει το σύστημα διαφθοράς τα καταφέρνει, όχι μόνο γιατί υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά γιατί έχει μαζί της τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία

Πιο συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στο ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ, το αίτημα της κυβέρνηση που υλοποιήθηκε από τη FIFA για διορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλά και ο κίνδυνος “Grexit” σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια στη λειτουργία της ΕΠΟ με βάση της κατευθύνσεις της FIFA.

Τι αναφέρει -αναλυτικά- η αιτιολογική έκθεση:

«Ενόψει απαράδεκτης κατάστασης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για την οποία την κύρια ευθύνη φέρει η ΕΠΟ, ο αρμόδιος Υφυπουργός απευθύνθηκε στις 9 Αυγούστου 2016 με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡ.ΥΦ./264089/1631 επιστολή του στην FIFA, και κάλεσε να ενεργοποιήσει διάταξη του καταστατικού της και να ορίσει η ίδια, χωρίς σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ η οποία θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας στο ποδόσφαιρο και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ.

Η FIFA, συνεκτιμώντας η ίδια την κατάσταση, τελικά ανταποκρίθηκε, και αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 8 παρ. 2 του Καταστατικού της FIFA και να ορίσει Επιτροπή Εξομάλυνσης με αντικείμενα την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της ΕΠΟ, την αναθεώρηση των σχετικών Κανονισμών της ΕΠΟ με σκοπό την εναρμόνισή τους με τα Καταστατικά των FIFA και UEFA και την διεξαγωγή εκλογών το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Η Επιτροπή αυτή πράγματι επελέγη από την FIFA, αλλά δεδομένου όμως ότι η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αντλεί την νομιμοποίησή της έναντι των ελληνικών αρχών (δικαστικών, διοικητικών κλπ).

Η διάταξη, η οποία ως έκτακτη έχει προσωρινό χαρακτήρα, είναι αναγκαία διότι η ήδη ορισθείσα κατά τα παραπάνω Επιτροπή Εξομάλυνσης αναλαμβάνει καθήκοντα που ανήκουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, στον Πρόεδρο και στον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΠΟ, πρέπει άρα να προσαρμοσθεί η καταστατική λειτουργία της ΕΠΟ ανάλογα, δηλαδή για όσον χρόνο και σε όση έκταση ορίζει η σχετική απόφαση της FIFA».

Η αιτιολογική έκθεση κλείνει υποστηρίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης θα ασκεί νομίμως το έργο της και ότι τη διάταξη επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο ποδόσφαιρο με τις ενέργειες και τις κατευθύνσεις της FIFA (…) αλλά και επειδή η μη συμμόρφωση της ΕΠΟ στις κατευθύνσεις αυτές θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής ομάδας από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας Κοντονή για την ΕΠΟ

«Σε περίπτωση που σε αθλητική ομοσπονδία του άρθρου 19 του ν.2725/1999 (Α’ 121), όπως ισχύει, οριστούν από την οικεία διεθνή ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, ειδικά όργανα διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση εκτάκτων και εξαιρετικών καταστάσεων, τα εν λόγω ειδικά όργανα αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας».

The post Η τροπολογία Κοντονή νομιμοποιεί την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα