Η περίεργη μοίρα της Ελλάδας με τα τσουνάμι

18:31 22/5/2014 - Πηγή: iPop

Όταν ακούει κάποιος τη λέξη τσουνάμι, σίγουρα το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό δεν είναι η Ελλάδα. «Τι σχέση έχει με το καταστροφικό φαινόμενο;», θα έλεγε κάποιος. Λάθος. Διότι από ό,τι φαίνεται κάποια περίεργη μοίρα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα συνδέει την Ελλάδα με τα τσουνάμι.

Για να πάρεις μια πρώτη γεύση δες το βίντεο του Ted-Ed:

Στην αρχή του βίντεο γίνεται αναφορά στην εισβολή των Περσών στην αρχαία Ποτίδεα, πάνω στην

οποία οικοδομήθηκε η Νέα Ποτίδαια, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής για τους αγεωγράφητους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτό που σταμάτησε την εισβολή των Περσών στην Ποτίδαια, στην χερσόνησο της Κασσάνδρας τον χειμώνα του 479 πΧ. ήταν το τσουνάμι! Μάλιστα, ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει το φαινόμενο να αποσύρεται η θάλασσα από την Ποτίδαια και στη συνέχεια να ακολουθούν τεράστια κύματα.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Και αν στο παραπάνω γεγονός το τσουνάμι λειτούργησε θετικά για τους Έλληνες, στην περίπτωση του Μινωικού Πολιτισμού συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Όπως εξηγεί ένας από τους διασημότερους καθηγητές Φυσικών Καταστροφών στον κόσμο και προεξέχοντες ειδικούς σε θέματα ακραίων κυματικών γεγονότων (Τσουνάμι) ο Κώστας Συνολάκης η πραγματική αιτία που κατέστρεψε το Μινωικό πολιτισμό ήταν το τσουνάμι. Δες το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ:

Για την ιστορία ο Κώστας Συνολάκης έλαβε το κορυφαίο βραβείο Sergey Soloviev Medal στα διεθνή EGU Awards του 2014.

Τυχαίο;

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η πρώτη κλίμακα τσουνάμι παγκοσμίως δημιουργήθηκε από Έλληνες! Υπεύθυνοι είναι οι επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που κατήρτισαν μια 12βάθμια κλίμακα για την εκτίμηση της έντασης και των επιπτώσεων των τσουνάμι, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Tip!

Και επειδή λατρεύουμε τα επιστημονικά animation, δες την εκπομπή της Ευτυχίας Μανωλαράκη για τα όνειρα που ανέβηκε σήμερα στο WebtTV.

The post Η περίεργη μοίρα της Ελλάδας με τα τσουνάμι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα