Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στις καφετέριες στην Ελλάδα

09:50 2/9/2020 - Πηγή: iPop

Έρχονται αλλαγές στις καφετέριες στην Ελλάδα, αφού ο νέος νόμος, ο οποίος είναι σε δημόσια διαβούλευση, φέρνει χρέωση στις συσκευασίες για το take away και το delivery. Πόση είναι η χρέωση και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, από την 1η Ιανουαρίου του 2022, πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος χρέωσης στο delivery

και στο take away.

Το σχέδιο νόμου αφορά την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον και θα φέρει αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που είχαμε με την πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ.

Η αλλαγή στις καφετέριες στην Ελλάδα

Από 1η Ιανουαρίου του 2022, θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά ποτήρια και στα καπάκια τους. Το τέλος θα ανέρχεται στα 0,05 ευρώ -τουλάχιστον για αρχή- και θα επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και το καπάκι του.

Όπως ισχύει και με την πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ, τα επιπλέον 0,10 λεπτά θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιούνται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον και την τσέπη μας;

Να κυκλοφορούμε με τα δικά μας επαναχρησιμοποιούμενα ποτηράκια!

Ο νόμος υποχρεώνει, από εκείνη την ημερομηνία, τα καταστήματα καφέ και φαγητού να εξυπηρετούν τον πελάτη στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρει ο ίδιος.

Εάν ο πελάτης φέρνει μόνος του το σκεύος (πχ θερμός, τάπερ, μπολ για σαλάτα), τότε φυσικά δεν θα επιβαρύνεται με την έξτρα χρέωση.

Στον ίδιο νόμο, προβλέπεται και η κατάργηση πώλησης πλαστικών μίας χρήσης από τα καταστήματα απ’ τις 3 Ιουλίου του 2021. Συγκεκριμένα, καταργούνται είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τα τάπερ μίας χρήσης, το πλαστικό στις μπατονέτες, ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά μέσω καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να φτιάξουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών, στο οποίο ο πελάτης είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει είτε κάποια έκπτωση για τις επόμενες αγορές του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης | Ποια αποσύρονται;

Photo: Pexels

Το άρθρο Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στις καφετέριες στην Ελλάδα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα