Η κάθε σου ερώτηση βρίσκει την απάντησή της στο WEPOLITICS

12:18 10/5/2016 - Πηγή: iPop

WEPOLITICS: Το startup που μπορεί να βρει απάντηση κυριολεκτικά σε κάθε σου ερώτηση. Οι δημιουργοί του το χαρακτηρίζουν πολιτικό κοινωνικό δίκτυο. Εμείς θα στο πούμε με απλά λόγια: Το WEPOLITICS είναι ο σύγχρονος τρόπος να εκφραστείς πολιτικά μέσα στην κοινωνία. Η φωνή σου μπορεί ν’ακουστεί και μέσα απ’ την πλατφόρμα μπορούν να διαμορφωθούν απόψεις και ν΄αναδειχθεί η γνώμη των πολιτών: άμεσα, εύκολα και ανεξάρτητα.

Τι λένε όμως οι δημιουργοί του, Βασίλης Ζούπας και Γιάννης Eυμολπίδης στο iPop.gr;

Τι ακριβώς είναι το WEPOLITICS και
από πότε λειτουργεί;Το WEPOLITICS είναι το κοινωνικό δίκτυο για τους πολίτες. Εκφράζουμε τις απόψεις μας σε πολλαπλά δίκτυα, τόσο online (Facebook, twitter, blogs) όσο offline. Ωστόσο, αυτές οι απόψεις χάνονται σε μια θάλασσα από ποικίλα θέματα, δεν ποσοτικοποιούνται και δεν κοινοποιούνται σε αυτούς που τελικά λαμβάνουν αποφάσεις. Πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα της πολιτικής συμμετοχής μέσα από ένα νέο, αυτόνομο και στοχευμένο κοινωνικό δίκτυο. Στο WEPOLITICS, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να ξανασχεδιάσουμε τη Δημοκρατία. Συλλέγουμε, μετράμε και αποτυπώνουμε στατιστικά την κοινή γνώμη και την συνδέουμε με πολιτικούς εκπροσώπους και οργανισμούς, ώστε να βελτιώσουμε τη λήψη αποφάσεων και να βάλουμε τον πολίτη στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας.Στο WEPOLITICS ο κάθε χρήστης μπορεί να θέσει ό,τι ερώτημα θέλει;Κάθε χρήστης μπορεί να θέσει τη δική του ερώτηση κλειστού τύπου (poll). Η ερώτηση αυτή δημοσιεύεται στην κοινότητα, η οποία ψηφίζει και διαμορφώνει δυναμικά το αποτέλεσμα. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών που προσανατολίζεται κυρίως σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ενώ η ίδια η κοινότητα μας ενημερώνει για πιθανώς κακόβουλο υλικό, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα των ερωτήσεων.Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της πλατφόρμας; Πόσα εγγεγραμμένα μέλη έχει αυτά τη στιγμή;Μέλος γίνεται κάποιος με ένα απλό κλίκ, συνδέοντας το social account του με την πλατφόρμα μας! Το WEPOLITICS.gr έχει συμπληρώσει 1 χρόνο λειτουργίας, με 5.000 χρήστες, πάνω από 3.500 ερωτήσεις και συνολικά περίπου 200.000 απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί.Διαρκώς προσπαθούμε να εμπλέξουμε περισσότερα κόμματα και φορείς, ώστε η γνώμη των χρηστών να είναι ακόμα πιο δυνατή! Ήδη 2 κόμματα (το Ποτάμι και οι Πειρατές) και 2 δήμοι (Αθήνα και Τρίκαλα) χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας, ενώ περιμένουμε απαντήσεις για τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων, όπως ο Πειραιάς και ο Παπάγου-Χολαργού.Από εκεί και πέρα, τι δυνατότητες έχει στο WEPOLITICS; Μπορεί ν’ ανοίξει συζήτηση, ν’ απαντήσει, να σχολιάσει;Ο χρήστης μπορεί να ακολουθεί (follow) άλλους με κοινά ενδιαφέροντα, να απαντά σε ερωτήματα βάσει θεματολογίας ή τοποθεσίας (π.χ. ο Δήμος μου), να σχολιάζει και να βλέπει real-time στατιστικά για κάθε ερώτηση. Για πολιτικούς εκπροσώπους και οργανισμούς (π.χ. Δημάρχους, ΜΚΟ) δημιουργούμε premium σελίδες online διαβούλευσης. Για κάθε δράση εντός της πλατφόρμας, ο χρήστης συλλέγει βαθμούς και badges, εντείνοντας έτσι το User Engagement (gamification).Ποια θέματα συζήτησης είναι πιο δημοφιλή;Τα θέματα διαμορφώνονται από τους ίδιους τους χρήστες, οπότε συνήθως ακολουθούν στενά την επικαιρότητα. Από τα βασικότερα θέματα συζήτησης τις τελευταίες βδομάδες:Το προσφυγικό. Ενδεικτικά, 74% θεωρούν ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν χώρους φιλοξενίας με την υποστήριξη της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με την MRB Hellas αναρτήσαμε ειδική έρευνα για το θέμα. Το δείγμα του WEPOLITICS θα συγκριθεί με πανελλαδικά στοιχεία της εταιρείας.
Το θέμα της αξιολόγησης των δημόσιων πανεπιστημίων και των καθηγητών (96% το θεωρούν αναγκαίο). Ενώ παράλληλα τίθεται και το θέμα κατάργησης του ασύλου (79% συμφωνούν).
Την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, όπου το 74% συμφωνεί.Ποιος ήταν ο αρχικός σας στόχος δημιουργώντας το κοινωνικό δίκτυο; Έχει αλλάξει μέχρι σήμερα;Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος από την πρώτη μέρα και είναι συνεπής προς το όραμά μας. Να δημιουργήσουμε έναν νέο, άμεσο τρόπο επικοινωνίας πολίτη-πολιτικού και μια νέα διαδικασία διακυβέρνησης. Έχουμε πλέον τα τεχνολογικά εργαλεία και πρέπει να το καταφέρουμε.Startup στην Ελλάδα. Πόσο εύκολο είναι; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε εσείς και τι συμβουλές θα δίνατε σ’ άλλους που θέλουν να κάνουν πράξη την σκέψη τους;Γενικώς η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι αυτή την περίοδο ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πιστεύω δε ότι τα startups συναντούν ακόμα περισσότερες δυσκολίες, αφού η τοπική κοινωνία έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να ρισκάρει και να επενδύσει χρόνο και κεφάλαια σε καινοτόμα προϊόντα και λύσεις.Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να είναι σωστός χώρος για την πιλοτική εφαρμογή μιας ιδέας. Εμείς, στα πρώτα μας βήματα είχαμε την τύχη να έχουμε αρκετή υποστήριξη από διάφορους οργανισμούς, κάτι που έκανε το ξεκίνημα πολύ πιο εύκολο. Ενδεικτικά, η θερμοκοιτίδα του EGG (theegg.gr) μας πρόσφερε επαγγελματική στέγη και μια εξαιρετική κοινότητα από startups, ενώ το πρόγραμμα MIT Enterprise Forum μας βοήθησε με εκτενές mentoring και σεμινάρια.

Αυτή ακριβώς η στήριξη μας επέτρεψε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Από την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόμαστε στο Αμβούργο, όπου επιλεχθήκαμε από τον γερμανικό επιταχυντή Next Media Accelerator (www.nma.vc), για να υλοποιήσουμε την πλατφόρμα μας στη Γερμανία (wepolitics.de). Μέσω του προγράμματος αυτού, η ΝΜΑ επενδύει στην εταιρεία μας για ένα εντατικό πρόγραμμα 6 μηνών.

Ήδη εντός των πρώτων 10 ημερών βλέπουμε πολύ θετικές αντιδράσεις από γερμανικούς φορείς, ενώ στην Ελλάδα αντιμετωπίζαμε πολύ μεγαλύτερη διστακτικότητα!Έχετε σκεφτεί άλλους τρόπους να εμπλουτίσετε την πλατφόρμα;Σχεδιάζουμε πολλές νέες λειτουργίες της πλατφόρμας που θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών. Ενδεικτικά, οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν πόσο ταιριάζουν οι απόψεις τους με αυτές άλλων χρηστών (ενδιαφέρον να δείτε πόσο ταιριάζετε με φίλους σας!) και να συνδέονται σε κοινές ομάδες. Θα έχουμε ειδικό χώρο για τα προφίλ οργανισμών και πολιτικών εκπροσώπων, νέο σύστημα rating των ερωτήσεων καθώς και βελτιωμένη επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων.Παράλληλα, ανοίγουμε την πλατφόρμα μας στη Γερμανία και ελπίζουμε σύντομα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.Ποια είναι η αλλαγή που ευελπιστείτε να φέρει στην κοινωνία το WEPOLITICS;Η τεχνολογία έχει μεταλλάξει σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, όχι όμως την πολιτική έκφραση. Βλέπουμε το WEPOLITICS ως μία αναγκαία αλλαγή στη λειτουργία μας ως πολίτες. Θέλουμε οι απόψεις και οι ιδέες των πολιτών να έχουν τη θέση που τους αξίζουν σε μια σύγχρονη και δυναμική κοινωνία. Θέλουμε να εκφραζόμαστε άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία κάνει πλέον αυτή την αλλαγή εφικτή και ήρθε η στιγμή να το προσπαθήσουμε.

The post Η κάθε σου ερώτηση βρίσκει την απάντησή της στο WEPOLITICS appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα