Η Ελλάδα υποκλίθηκε για τελευταία φορά στον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη

16:22 9/9/2021 - Πηγή: iPop

Εκπληρώθηκε η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί δίπλα στους προγόνους του. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τιμής και σεβασμού η Ελλάδα είπε το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, η σορός του οποίου έφτασε το πρωί στα Χανιά.

Ημέρα πένθους για τα Χανιά και για όλη την Ελλάδα,

καθώς η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, στο λιμάνι της Σούδας και με ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

INTIME NEWS

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Χανίων που παιάνιζε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, 96 βρακοφόροι και πλήθος κόσμου βρέθηκαν από νωρίς στη Δημοτική Αγορά για να πουν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες δε σταμάτησαν να καταφθάνουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκίνηση προκάλεσε, επίσης, το μικρό κοριτσάκι που ζωγράφισε δύο μεγάλες καρδιές στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Μίκη Θεοδωράκη, γράφοντας: “Σε αγαπάμε φίλε μας”.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 20/20 Mag (@20_20_mag)

Τη στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν “αθάνατος”. Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί – φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης – μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε από τον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, για την εξόδιο ακολουθία και εν συνεχεία για την ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Το τραγούδι με το οποίο αποχαιρέτησε τον πατέρα της

Μετά τον επικήδειο, έπειτα από την εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά Χανίων, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τραγούδησε το “Παλικάρι”. Τραγούδι του οποίου ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τη μουσική και τους στίχους, ενώ το είχε ερμηνεύσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. 

“Θα είσαι πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο μέσα στη δική μου καρδιά”, είπε συγκινημένη η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφώνησε τους επικήδειους λόγους

“Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί”, τόνισε, φανερά συγκινημένη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

“Έδωσε ρωμαλέα αγωνιστικότητα στο ελληνικό τραγούδι, δραματική διάσταση στις επικές του συνθέσεις, λυρική ομορφιά και υπόρρητη μελαγχολία στις μπαλάντες του”, υπενθύμισε η ΠτΔ, αναφερόμενη στο ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν που δημιούργησε ο Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας επίσης ότι υπήρξε σύμβολο της υπεύθυνης ατομικής στάσης απέναντι στα σκληρά αιτήματα της Ιστορίας, καθώς και παράδειγμα θάρρους στην έκφραση γνώμης και τόλμης στη διατράνωση των πιστεύω του, αφού αψήφησε διώξεις, συλλήψεις, εκτοπισμούς, διαψεύσεις και πικρίες.

“Τόσο η δημιουργία όσο και η πολιτική του στάση καθορίστηκαν πάντοτε από την πεποίθηση ότι ποιητική ύλη και ποιοτική αλήθεια μπορεί να βρει ο καλλιτέχνης στους κόλπους του λαού και ότι χωρίς την πίστη στον λαό του κανείς δημιουργός δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο”, σημείωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος.

EUROKINISSI

Το iPop αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη με τις μελωδίες που μας ταξίδεψαν και μας έκαναν να ονειρευτούμε

Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα

Το τελευταίο “αντίο” στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στον Γαλατά Χανιών για την εξόδιο ακολουθία. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη σημείωσε ότι “υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης αλλά προπάντων της ενότητας” και τον χαρακτήρισε ως “τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα”.

Στην κηδεία παρίσταντο και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Στον Γαλατά  βρέθηκαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

EUROKINISSIΗ δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

“Αποχαιρετάμε τον Μίκη. Βρισκόμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε την τελευταία του επιθυμία. Ήδη η σορός του βρίσκεται στην αγαπημένη του Κρήτη, στη Μητρόπολη. Θα έρθει εδώ σε λίγο, θα ταφεί στα προγονικά του χώματα. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι. Με τα τραγούδια αυτά που μας έμαθε από μικρά παιδιά και θα που τα συνεχίζουν τα παιδιά μας, θα τα συνεχίσουν τα εγγόνια μας. Θα τα τραγουδάει όλη η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος”, δήλωσε από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

EUROKINISSI

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Ελλάδα υποκλίθηκε για τελευταία φορά στον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα