Η αλήθεια για τα αντικαταθλιπτικά χάπια που λίγοι γνωρίζουν

12:14 5/10/2019 - Πηγή: iPop

Αν έχεις έρθει αντιμέτωπος με την κατάθλιψη, τότε οι ερωτήσεις σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά χάπια και το πόσο ασφαλή είναι τριγυρνούν στο μυαλό σου και σε προβληματίζουν. Τι έδειξε νέα έρευνα για τα αντικαταθλιπτικά χάπια;

Κι ενώ οι πιθανές παρενέργειες είναι κάτι που πρέπει να εξετάσεις και να συζητήσεις με τον γιατρό σου, μια νέα έρευνα για τα αντικαταθλιπτικά χάπια αποκαλύπτει μια αλήθεια που λίγοι γνωρίζουν και μας προβληματίζει.

Υπάρχουν

αρκετοί άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη και παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια και τα χάπια αυτά ακόμη θεωρούνται ένα θέμα ταμπού, όπως και η κατάθλιψη.

Τι έδειξε νέα έρευνα για τα αντικαταθλιπτικά χάπια;

Ερευνητές από το Linkoping University στη Σουηδία αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές τα αντικαταθλιπτικά χάπια είναι ασφαλή. Μελετώντας τα αποτελέσματα 45 μετα-αναλύσεων, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 μελέτες παρατήρησης, οι Σουηδοί ερευνητές λένε ότι δεν βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών προκαλεί βλαβερές επιδράσεις στην υγεία όταν χρησιμοποιούνται όπως προδιαγράφεται.

Και πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα για τα αντικαταθλιπτικά χάπια και το πόσο ασφαλή είναι.

Credits: Asdrubal luna/ Unsplash

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την προηγούμενη έρευνα που συνδέει τη χρήση αντικαταθλιπτικών με τα αρνητικά αποτελέσματα υγείας, οι ερευνητές αξιολόγησαν ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα με τη συνταγή γιατρού κι εκείνων των οποίων τα φάρμακα δεν είναι συνταγογραφημένα.

Οι παράγοντες που εξετάστηκαν περιελάμβαναν ποικίλες ηλικίες, ανεξάρτητα από το αν τα άτομα μελετήθηκαν σε κατάσταση ψυχικής υγείας ή αν αντιμετώπιζαν ανεπιθύμητες ενέργειες στα φάρμακα.

Η κατάθλιψη πονάει και προκαλεί τόσο ψυχικό όσο και σωματικό πόνο.

Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της έρευνας, «βρήκαμε ότι όλα όλα τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία που αναφέρθηκαν σε μελέτες παρατήρησης, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από ισχυρές ενδείξεις πιθανώς οφείλονταν στις υποκείμενες ψυχιατρικές παθήσεις για τις οποίες είχαν συνταγογραφηθεί και όχι τόσο στα ίδια τα αντικαταθλιπτικά».

Με τα χρόνια, οι μύθοι για τα αντικαταθλιπτικά – όπως το ότι είναι εθιστικά ή ότι έχουν παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια ή ξηροστομία – διαρκώς αυξάνονταν, δύσκολα εξαλείφονταν και συνέβαλαν στη δημιουργία του στίγματος γύρω απ’ τη χρήση τους.

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το στίγμα ότι έχουν μια ψυχική διαταραχή όπως και για τον φόβο ότι αλλάζει ο εγκέφαλός τους. Και αυτή η αντίληψη συχνά επηρεάζει την προθυμία του ατόμου να πάρει ένα φάρμακο, το οποίο στην πραγματικότητα σταθεροποιεί τους νευροδιαβιβαστές.

Έρευνες που δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι ασφαλή και μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τους ανθρώπους και να παρέχουν τη σωστή φροντίδα που έχουν ανάγκη. Ασφαλώς όπως και με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, η επικοινωνία με τον γιατρό είναι ύψιστης σημασίας για να βεβαιωθείς ότι είσαι ασφαλής ενώ κάνεις μια συγκεκριμένη αγωγή.

Διαβάστε επίσης:

«Σκληρές» αλήθειες για την κατάθλιψη που δεν θα σου πουν οι γιατροί

Το άρθρο Η αλήθεια για τα αντικαταθλιπτικά χάπια που λίγοι γνωρίζουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα