Γυναίκες και AIDS (ένα θέμα για το οποίο μιλάμε σπάνια)

17:01 1/12/2022 - Πηγή: iPop

Ιστορικά, η επιδημία HIV/AIDS έχει επηρεάσει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες. Ωστόσο, εάν οι νέες λοιμώξεις από τον ιό HIV συνεχιστούν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, οι γυναίκες με HIV μπορεί σύντομα να ξεπεράσουν τους άνδρες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η ενημέρωση τώρα είναι σημαντικότερη από ποτέ.

Το ήξερες; Περισσότερες από 7.000 γυναίκες στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με HIV

στο τέλος του 2018. Η πλειονότητα αυτών των νέων διαγνώσεων αφορούσε γυναίκες ηλικίας 20-39 ετών. 

Γι’ αυτή την Εθνική Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το HIV/AIDS, ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που αφορούν τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια που πρέπει να τις γνωρίζουν.

Γυναίκες και AIDS: Τι τις θέτει σε κίνδυνο;

Η πλειοψηφία των νέων περιπτώσεων HIV στις γυναίκες είναι αποτέλεσμα σεξουαλικών συμπεριφορών. Περίπου δύο στις τρεις νέες λοιμώξεις στις γυναίκες είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Τα υπόλοιπα νέα κρούσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κοινή χρήση βελόνων κατά τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της ετεροφυλοφιλικής επαφής, οι γυναίκες είναι συνήθως πιο εκτεθειμένες σε σωματικά υγρά από τους άνδρες συντρόφους τους. Αυτό θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο για πολλά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV. Οι γυναίκες, ειδικά οι νεαρές γυναίκες, μπορεί να είναι πιο ευάλωτες επειδή μπορεί να φοβούνται να επιμείνουν ώστε να χρησιμοποιήσει ο σύντροφός τους προφυλακτικό.

Η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών που περιλαμβάνει την κοινή χρήση βελόνων ή άλλου εξοπλισμού θέτει επίσης τις γυναίκες σε κίνδυνο για HIV

Unsplash / Dainis GraverisΠοια είναι τα συμπτώματα του HIV/AIDS στις γυναίκες;

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα όταν μολυνθούν για πρώτη φορά με τον ιό HIV. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη (συμπεριλαμβανομένου πυρετού, πονοκεφάλου, κούρασης και μεγέθυνσης λεμφαδένων) εντός ενός ή δύο μηνών μετά την έκθεση στον ιό. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε μια εβδομάδα έως ένα μήνα και συχνά συγχέονται με αυτά μιας άλλης ιογενούς λοίμωξης.

Πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν για 10 χρόνια ή περισσότερο. Ακόμη και κατά την ασυμπτωματική περίοδο, ο ιός είναι ενεργός μέσα στο σώμα ενός ατόμου και μπορεί να μεταδοθεί.

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιδεινώνεται, αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορες επιπλοκές. Για πολλούς ανθρώπους, τα πρώτα σημάδια μόλυνσης είναι οι διογκωμένοι αδένες. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά μήνες έως χρόνια πριν από την εμφάνιση του AIDS περιλαμβάνουν:

έλλειψη ενέργειας ή κόπωσηαπώλεια βάρουςσυχνοί χαμηλοί πυρετοί και νυχτερινές εφιδρώσειςσυχνές μολύνσεις στο στόμαδερματικά εξανθήματα ή ξεφλουδισμένο δέρμα που δύσκολα θεραπεύεταιβραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης

Τα περισσότερα συμπτώματα της νόσου του HIV είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες που έχουν HIV μπορεί να έχουν επιπλέον συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά. Αυτά περιλαμβάνουν:

κολπικές μολύνσειςκολπικές λοιμώξεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και η τριχομονάδα. Λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων μιας γυναίκας και αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως η έλλειψη περιόδου

AIDS: Η νόσος για την οποία δεν μιλάμε ανοιχτά, η παραπληροφόρηση και το στίγμα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ HIV και AIDS;

Ο όρος AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια μόλυνσης από τον ιό HIV. Οι περισσότερες από τις καταστάσεις που επηρεάζουν τα άτομα με AIDS είναι ευκαιριακές λοιμώξεις που γενικά δεν επηρεάζουν υγιή άτομα. Σε άτομα με AIDS, αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνά σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο από τον ιό HIV που το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μόλυνση. Τα συμπτώματα ευκαιριακών λοιμώξεων που είναι κοινά σε άτομα με AIDS περιλαμβάνουν:

βήχα και δύσπνοιαεπιληπτικές κρίσεις και έλλειψη συντονισμούεπώδυνη κατάποσηψυχικά συμπτώματα όπως σύγχυσησοβαρή και επίμονη διάρροιαπυρετόςαπώλεια όρασηςναυτία, κράμπες στην κοιλιά και έμετοςαπώλεια βάρουςυπερβολική κόπωσηέντονους πονοκεφάλους

Τα άτομα με AIDS είναι επίσης ιδιαίτερα επιρρεπή στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτοί οι καρκίνοι είναι συνήθως πιο επιθετικοί και δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Pexels

Αυτό είναι το σκληρό πρόσωπο του AIDS

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μειώσει τις πιθανότητές της να προσβληθεί από τον ιό HIV;

Ο HIV μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα και το σπέρμα. Η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και η ύπαρξη πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης HIV

Ο μόνος τρόπος για να είσαι απολύτως βέβαιη ότι δεν θα μολυνθείς από τον ιό HIV είναι να μην κάνεις σεξ και να μην χρησιμοποιείς ενέσιμα φάρμακα. 

Μπορείς, επίσης, να αποφύγεις τη μόλυνση έχοντας μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο, εφόσον ο σύντροφός σου δεν έχει HIV κι έρχεται μόνο σε σεξουαλική επαφή μαζί σου. 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η χρήση ανδρικού ή γυναικείου προφυλακτικού κάθε φορά που κάνεις κολπικό ή πρωκτικό σεξ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

 Η χρήση προφυλακτικών για στοματικό σεξ θα μειώσει τον κίνδυνο για άλλα ΣΜΝ

Υπάρχει κάποια θεραπεία για το HIV/AIDS;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για το HIV/AIDS. Τα άτομα που ζουν με HIV θα χρειαστούν θεραπεία που πρέπει να ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή τους. 

Οι καλύτερες θεραπείες αυτή τη στιγμή είναι συνδυασμοί συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν αντιική θεραπεία, αναστολείς πρωτεάσης και άλλα φάρμακα που βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με HIV να παραμείνουν υγιείς. Μπορούν, επίσης, να παραμείνουν υγιείς κάνοντας πράγματα όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο αρκετός ύπνος.

Εάν είσαι έγκυος και έχεις HIV, θα έχει και το μωρό;

Οι περισσότερες γυναίκες με HIV μπορούν να προστατεύσουν το μωρό τους από τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η σωστή προγεννητική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μια οροθετική μητέρα να μεταδώσει τον ιό στο παιδί της σε λιγότερο από 1%. Ο μόνος τρόπος που μπορούν να παρασχεθούν αυτές οι ειδικές θεραπείες είναι εάν οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν ότι η μητέρα ζει με HIV

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινά νωρίς στην εγκυμοσύνη. Οι οροθετικές μητέρες δεν πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους γιατί μερικές φορές ο HIV μεταδίδεται με αυτόν τον τρόπο.

Πολλοί και μόνο στο άκουσμα της νόσου τρέχουν μακριά. Τρέχουν να σωθούν. Να προστατέψουν τον εαυτό τους. Πολλές φορές δεν θέλουν καν «πάρε-δώσε» με οροθετικούς. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει ανάμεσά μας και θα πρέπει να ενημερωθούμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γυναίκες και AIDS (ένα θέμα για το οποίο μιλάμε σπάνια) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γυναίκες, AIDS,gynaikes, AIDS