Γιατί βγαίνουν θολές οι φωτογραφίες που τραβάς με το κινητό σου;

13:06 3/9/2020 - Πηγή: iPop

Μερικές φορές, μπορεί να τραβήξεις μια φωτογραφία με το smartphone σου, η οποία πιστεύεις πως έχει βγει τέλεια… Όμως, μερικές στιγμές αργότερα συνειδητοποιείς ότι η φωτογραφία σου έχει βγει θολή και κουνημένη. Γιατί βγαίνουν θολές οι φωτογραφίες που τραβάς με το κινητό σου;

Χαμηλό φως

Οι κάμερες των smartphones διαθέτουν πολύ μικρούς αισθητήρες εικόνας, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ φως

για να τραβήξουν καλές φωτογραφίες. Το βράδυ ή ακόμα και μια συννεφιασμένη μέρα, η διαθέσιμη ποσότητα φωτός δεν επαρκεί για το smartphone σου ώστε να τραβήξει μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Έτσι, το τηλέφωνό σου αρχίζει να βγάζει “περίεργες” εικόνες.

Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να αυξήσεις το ISΟ, ώστε να χρειάζεται λιγότερο φως για να τραβήξεις μια φωτογραφία. Όμως, αυτό αυξάνει επίσης τον “ψηφιακό θόρυβο”.

FreepikΠοιες είναι όμως οι άλλες πιο κοινές απαντήσεις στο γιατί βγαίνουν θολές οι φωτογραφίες που τραβάς με το κινητό σου;Κουνάς το χέρι σου

Είναι η πιο κλασική αιτία και συμβαίνει σε όλους μας. Όταν τραβάς μια φωτογραφία θα πρέπει να είσαι… άγαλμα! Αλλιώς το αποτέλεσμα είναι μια κουνημένη και θολή φωτογραφία.

Κίνηση στο αντικείμενο

Επίσης, μπορεί εσύ να έχεις την απόλυτη σταθερότητα αλλά το άτομο που φωτογραφίζεις να κουνηθεί τη στιγμή του “κλικ” ή μερικά δευτερόλεπτα αργότερα. Αυτή η κίνηση προκαλεί αυτό το θολό αποτέλεσμα.

Βάζεις υπερβολικό ζουμ

Ναι, είναι λογικό να θες να φέρεις λίγο πιο κοντά το αντικείμενο που φωτογραφίζεις, αλλά όταν το παρακάνεις, το αποτέλεσμα είναι θολό. Προτίμησε να μετακινηθείς εσύ πιο κοντά εάν είναι εφικτό ή να περικόψεις στη συνέχεια την μακρινή εικόνα για να την κάνεις πιο κοντινή.

Βρώμικος φακός

Μερικές φορές, το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Είναι βρώμικος ο φακός σου με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν καθαρές οι φωτογραφίες. Καθάρισέ τον μ’ ένα πανάκι και ξαναπροσπάθησε.

PexelsΔεν εστιάζεις

Μην ξεχνάς ποτέ το focus. Συνήθως γίνεται αυτόματα στο smartphone αλλά όχι πάντα. Εάν δεις ότι η κάμερά σου δεν εστιάζει σωστά στο αντικείμενο που θέλεις να τραβήξεις, κάντο επί τόπου εσύ πατώντας στην οθόνη. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο!

Και μερικές συμβουλές για πιο καθαρές φωτογραφίες!Προσπάθησε να βρεις τον καλύτερο δυνατό φωτισμό.Κράτα τα χέρια σου σταθερά.Απόφυγε να φωτογραφίζεις αντικείμενα που μετακινούνται.Ξεκίνα να χρησιμοποιείς το burst mode για πολλαπλές λήψεις. Κάποια απ’ αυτές θα είναι αξιοπρεπής!Μην ζουμάρεις υπερβολικά.Κάνε focus στο αντικείμενο ή τον άνθρωπο που φωτογραφίζεις.Καθάριζε τακτικά τον φακό σου.Γίνε ρεαλιστής με τις προσδοκίες που έχεις απ’ το smartphone σου, δεν είναι επαγγελματική φωτογραφική μηχανή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Βγάλε φωτογραφίες απ’ το κινητό σαν επαγγελματίας! | Τα πιο απλά tips

Photo: Pexels

Το άρθρο Γιατί βγαίνουν θολές οι φωτογραφίες που τραβάς με το κινητό σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα