Γιατί νιώθεις άρρωστη πριν ή και κατά την περίοδο; Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

12:13 1/2/2021 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει πως πολλές φορές νιώθεις άρρωστη πριν την περίοδο ή κατά τη διάρκειά της; Και μάλιστα μερικές φορές όχι απλά το νιώθεις, αλλά έχεις και μερικά συμπτώματα κρυολογήματος. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποια συμπτώματα περιόδου είναι πιο συχνά;

Σα να μην φτάνει ο πόνος της περιόδου και το φούσκωμα στην κοιλιά, πολλές γυναίκες όταν περιμένουν περίοδο έχουν και συμπτώματα κρυολογήματος και νιώθουν άρρωστες. Μάλιστα, νιώθουν τον οργανισμό τους πιο αδύναμο, κάτι που κορυφώνεται με τον ερχομό της περιόδου, όταν και όλο αυτό γίνεται πιο έντονο και επώδυνο. Μήπως σου συμβαίνει κι εσένα;

Μήπως είσαι μία από αυτές;

Γιατί νιώθεις άρρωστη πριν την περίοδο ή και κατά τη διάρκεια;

Έρευνες έχουν δείξει πως πριν την περίοδο το ανοσοποιητικό γίνεται πιο αδύναμο και γίνονται αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να νιώθεις πιο αδύναμη. Επίσης, τον ρόλο τους παίζουν και οι προσταγλανδίνες, κάποια λιπαρά οξέα που επηρεάζουν το σώμα σχεδόν όπως οι ορμόνες. Τι συμβαίνει; Τα οξέα αυτά απελευθερώνονται από τη μήτρα όταν είναι να αδιαθετήσεις και δεν είναι απίθανο να έχουν άσχημες επιδράσεις και στο υπόλοιπο σώμα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύεις τα συμπτώματα της περιόδου με αυτά του κρυολογήματος ή ακόμα χειρότερα μιας ίωσης.

Πριν την περίοδο ή και κατά τη διάρκειά της είναι πολύ φυσιολογικό να έχεις πόνο, φούσκωμα, αδιαθεσία, αίσθημα κούρασης, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αλλαγές στη διάθεση και να μην έχει και πολλή όρεξη χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Άλλες γυναίκες έχουν επίσης ναυτίες και τάση για εμετό, συμπτώματα που δεν εμφανίζονται σε όλες και αν τα έχεις, θα το γνωρίζεις ήδη λογικά.

Αυτή είναι η εξήγηση για τον πόνο που νιώθεις στις δύσκολες μέρες

Πότε να ανησυχήσεις; Freepik

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και αν νιώθεις άρρωστη πριν την περίοδο ή και κατά τη διάρκειά της. Ωστόσο, αν ανεβάσεις πυρετό – και μάλιστα υψηλό – σίγουρα θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Επίσης, αν δεν είχες ποτέ συμπτώματα περιόδου και ξαφνικά αποκτήσεις και δεν είσαι σίγουρη πού οφείλονται ξαφνικά, μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σου, ώστε να εξακριβώσεις ότι δεν χρειάζεται παραπάνω προσοχή.

Αν τα παραπάνω συμπτώματα συνεχίζουν αφού έχεις αδιαθετήσει και για πάνω από 2-3 ημέρες – και δεν σου έχει ξανασυμβεί – είναι επίσης καλό να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου, γιατί ίσως να μην πρόκειται για κρυολόγημα, αλλά για κάποια ορμονική διαταραχή.

Για να αποφύγεις όσο το δυνατόν γίνεται αυτά τα επίπονα συμπτώματα της περιόδου, μην ξεχνάς να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου με φρούτα και λαχανικά, όπως και βιταμίνες. Όπως είπαμε, το ανοσοποιητικό πριν και κατά την περίοδο γίνεται λίγο πιο αδύναμο, αλλά αν είναι ήδη ισχυρό, δε θα σου φανεί και τόσο έντονη η διαφορά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί νιώθεις άρρωστη πριν ή και κατά την περίοδο; Πότε πρέπει να ανησυχήσεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα