Γιατί εκφράζουμε τα συναισθήματα μας μέσω των social media;

12:30 14/11/2014 - Πηγή: iPop

To 2004 τέθηκε σε λειτουργία ο διαδικτυακός χώρος κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Μετά από λίγα χρόνια κάνει την εμφάνιση του σιγά-σιγά στην Ελλάδα. Λίγοι έχουν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι μια βλακεία, μια μόδα που θα περάσει. 2014 και πλέον Facebook έχει και η «κουτσή Μαρία»…Και όχι μόνο Facebook

αλλά και 2-3 ακόμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitter και Ιnstagram. Και εσύ έχεις κάποιο από αυτά. Και τι κάνεις κάθε μέρα; Ξεδιπλώνεις την προσωπικότητα και μοιράζεσαι με 500 άλλα άτομα τις σκέψεις σου, τις φωτογραφίες σου και τα συναισθήματα σου.

Δεν θα ήταν καλύτερο να τα έλεγες σε κάποιο ή τα μίλαγες στο άτομο που σε «ταράζει» ψυχικά αντί να το γράψεις στο τοίχο σου; Αλήθεια γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί εκφράζουμε τα συναισθήματα μας μέσω των social media;

Πριν φτάσουμε όμως στο γιατί, μάθε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος βρίσκει άλλο τρόπο για να εκφραστεί. Οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμόζουν την εκδήλωση των συναισθημάτων τους ανάλογα με την εποχή και τα κοινωνικά πρότυπα.

Τον 19ο αιώνα πίστευαν πως ακόμα κι ένα απλό χαμόγελο σε μια φωτογραφία θεωρείται γελοίο ή και προσβλητικό. Για αυτό και πολλές φωτογραφίες που έχουν σωθεί από τότε δείχνουν πρόσωπα αγέλαστα και πολύ σοβαρά. Και αυτό γιατί θεωρούσαν πως μόνο οι έκφυλοι, οι φτωχοί και γενικότερα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, χαμογελούσαν και περνούσαν την ώρα τους σε διάφορους χώρους διασκέδασης. Αργότερα, μέχρι και κάποια χρόνια πριν, τα κοινωνικά στερεότυπα επηρέαζαν τη ζωή των ανθρώπων καθιερώνοντας το μοτίβο του «σκληρού» άντρα που δεν επιτρέπεται να κλάψει ή να εκδηλώσει οποιοδήποτε συναίσθημα χαράς ή λύπης. Του άντρα που αποστασιοποιείται από τα παιδιά του στερώντας τους το χάδι και την αγκαλιά που κάθε παιδί χρειάζεται από τους γονείς του. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι ζώντας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς άρχισαν να βγάζουν τον πόνο, τη χαρά και το φόβο περισσότερο μέσα από τα τραγούδια, μέσα από ποιήματα και μέσα από τη ζωγραφική.

Και φτάνουμε στη σημερινή εποχή όπου οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την ηλικία χρησιμοποιούν τα social media και εκδηλώνουν όλα αυτά τα συναισθήματα που τόσα χρόνια καταπίεζαν. O λόγος; Για να μάθουμε το λόγο, μιλήσαμε με καθημερινούς ανθρώπους για να μας πουν την άποψη τους.

“Σε μια εποχή που η καθημερινότητά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολο να μην εκφραστείς μέσα από αυτά.Όταν η επικοινωνία υπάρχει, κυρίως «διαδικτυακά», και όταν έχουμε «χάσει» μεγάλο έδαφος στην άμεση και πρόσωπο με πρόσωπο επαφή είναι πιο εύκολο και ανώδυνο να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό γίνεται γιατί αισθανόμαστε την ασφάλεια του ότι είμαστε κρυμμένοι πίσω από μια οθόνη. Είναι πιο εύκολο να εκφραστείς απρόσωπα, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας το Facebook, παρά να αντιμετωπίσεις κάποιον από κοντά. Αλλά με την μορφή που εξελίσσεται αυτή η κατάσταση πολύ πιθανό σε λίγο καιρό οι περισσότεροι να έχουμε σοβαρά θέματα στην επικοινωνία όπως την ξέραμε πριν την έξαρση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει στο ipop η Δήμητρα.

Μια άλλη άποψη για τη χρήση των social media είναι: «Χρησιμοποιώ τα social media γιατί μου αρέσει να μοιράζομαι όμορφες εικόνες και τραγούδια..Γιατί υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας με άτομα κοντά στην ηλικία μου (αργκό, συντομογραφίες, gkeeklish, emoticons που πολλές φορές έχω την εντύπωση ότι μου μοιάζουν όντως)… Γιατί κάποιες φορές περιμένω ένα σημάδι ή απλό πέραμα στο news feed ότι είδε τη φωτογραφία μου ή το τραγούδι που ανέβασα για εκείνον που δεν έχω να τη δυνατότητα να του τα πω από κοντά…Για να μπω στο μάτι της αντίζηλου που αν και δεν γνωριζόμαστε, τσεκάρω τι κάνει και με ποιόν το κάνει. Σε θέματα επικαιρότητας προτιμώ να τα συζητώ εκτός social media γιατί συχνά το θέμα ξεφεύγει τελείως».

Τελικά όντως ο λόγος είναι ότι φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τον άλλο face to face και όντως το κάνουμε να δώσουμε το στίγμα μας; Η ψυχολογία τι λέει για αυτό;

Σύμφωνα με την γνώμη ψυχολόγου με την οποία επικοινώνησε το ipop :«Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι ντρέπονται… Η ντροπή είναι ένα αίσθημα που καλύπτει όλα τα βασικά συναισθήματα της αγάπης, του πόνου, του φόβου, της αγωνίας, του θυμού.. Δυστυχώς, υπήρχε και υπάρχει έντονα ο φόβος πως αν εκφράσουμε πραγματικά όλα αυτά τα οποία αισθανόμαστε δεν θα γίνουμε αποδεκτοί από τους γύρω μας, από την κοινωνία. Και είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη μας να «χωράμε» σε παρέες, να ανήκουμε κάπου, να μας αποδέχονται. Γιατί είναι μεγάλος ο φόβος της μοναξιάς ακόμα κι αν γύρω μας υπάρχει τόσος κόσμος. Το facebook μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την εικόνα που θέλουμε για τον εαυτό μας ώστε να αρέσουμε στους γύρω μας. Αυτό όμως είναι μια παγίδα που μας αποξενώνει και μας αποστασιοποιεί από τη δημιουργία μιας υγιούς και πραγματικής σχέσης με τους συνανθρώπους μας. Αν οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν πόσο όμορφο είναι και πόση χαρά και ανακούφιση προσφέρει το να μοιράζονται τα συναισθήματα τους μέσω της προσωπικής επαφής τότε όλα θα ήταν πιο απλά».

Τα συμπεράσματα δικά σου…

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Γιατί εκφράζουμε τα συναισθήματα μας μέσω των social media; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα