Γιατί δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός;

10:47 26/8/2020 - Πηγή: iPop

Γιατί δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στο μύθο ότι υπάρχουν «τέλειοι» γονείς, δηλαδή ο ιδανικός πατέρας ή μητέρα που μεγαλώνουν ευτυχισμένα, καλά προσαρμοσμένα παιδιά χωρίς προβλήματα.

Κάποια συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς θεωρούνται ταμπού και για αυτό δύσκολα μοιράζονται και συζητιούνται. Κι έτσι, τα συναισθήματα αυτά, μέσα στην ένοχη σιωπή, θρέφονται, γιγαντώνονται και μας πνίγουν. Πόσες μάνες παραδέχονται πως ο ερχομός του δεύτερου παιδιού τις γέμισε ενοχή και αμηχανία απέναντι στο πρώτο τους, που έχανε για πάντα το «θρόνο» της αποκλειστικότητας; Πόσοι γονείς

συζητούν τους φόβους και το συναισθηματικό μούδιασμα που νιώθουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα μιας εγκυμοσύνης, ακόμα κι όταν είναι «προσχεδιασμένη»;

Το να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας, ακόμα και για αυτά που είναι επώδυνα, επιδορθώνει τον τραυματισμένο δεσμό.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέλειος γονιός ή τέλεια παιδιά

Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, υπάρχουν αληθινοί γονείς. Οι αληθινοί γονείς κάνουν λάθη, έχουν ελαττώματα, έχουν αδυναμίες, δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, δεν μπορούν να τα προσφέρουν όλα, να τα προλαβαίνουν όλα… Οι αληθινοί γονείς έχουν αγωνίες και αγωνίζονται, άλλα δεν τα καταφέρνουν πάντα. Τι να κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα… Αν αποδεχτούμε την φύση μας, το πεπερασμένο των δυνατοτήτων μας, ίσως αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας : Τον πραγματικό μας εαυτό, όχι τον ιδανικό! Κάπως έτσι οι μύθοι «απομυθοποιούνται», όμως δεν πειράζει έτσι είμαστε πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα.

Λίγο πιο κοντά στον αληθινό μου εαυτό σαν γονέας;

Διδάσκω στο παιδί μου μέσω της βιωματικής μάθησης. Οι ενήλικες είναι τα μοντέλα της καλής συμπεριφοράς που επιθυμούν να αποκτήσει το παιδί.

Freepik

Ελαστικότητα

Ελαστικότητα στη στάση του γονιού δε σημαίνει ότι λέει «ναι» σε όλα και κάνει τα χατίρια του παιδιού χωρίς να το μαλώνει για τις απρεπείς συμπεριφορές του. Ελαστικότητα σημαίνει ότι ο γονιός αναγνωρίζει τις ανάγκες του παιδιού του καθώς αυτό μεγαλώνει και εξελικτικά αλλάζει στάδιο.

Παροχή Στοργής

Μην μπερδεύετε τη στοργή με την αδυναμία! Είτε είστε μαμά είτε μπαμπάς, μια δόση στοργής είναι πάντα απαραίτητη στη σχέση γονιού-παιδιού. Μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας την άνευ όρων αποδοχή σας προς το άτομό του (προσοχή, ΟΧΙ στη συμπεριφορά του). Τι σημαίνει αυτό; Ότι αγαπάτε το παιδί γι’ αυτό που είναι και όχι για τις καλές του επιδόσεις. Αν κάνει λάθη, αταξίες, ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε το γεγονός ότι το αγαπάτε, από το ότι η πράξη του ήταν λανθασμένη, διαχωρίζεται.

Unsplash/Jonathan Daniels

Επικοινωνία

Η οικογενειακή επικοινωνία δεν είναι πάντα κάτι εύκολο, είναι όμως προτεραιότητα αν επιθυμείτε να είστε πετυχημένοι γονείς. Κλείστε κινητά, ακίνητα τηλέφωνα, εφημερίδες, περιοδικά, κομπιούτερ και ό,τι άλλο αποσπά την προσοχή σας και ακούστε ενεργητικά το παιδί σας: γνέψτε με κατανόηση, διατυπώστε επεξηγηματικές ερωτήσεις και μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, να νουθετήσετε ή να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Επικυρώστε το πώς αισθάνεται το παιδί σας, ακόμα και αν δε συμφωνείτε με το τι έγινε (π.χ. στεναχωρήθηκε επειδή μια συμμαθήτρια του πήρε τη σειρά του).  Δώστε επιλογές, καθοδηγήστε, δείξτε καλοσύνη και σεβασμό. Παρηγορήστε, ενθαρρύνετε, υποστηρίξτε το παιδί σας!

Αποδοχή του Εαυτού

Ο «καλός» γονιός δεν είναι συνώνυμος του «τέλειου» γονιού. Αντίθετα, ο καλός γονιός αποδέχεται τον εαυτό του, αναγνωρίζει τα αδύνατά του σημεία και προσπαθεί να τα βελτιώσει. Ο γονιός που δέχεται τον εαυτό του, δέχεται και το παιδί του και δεν πέφτει στην παγίδα του να βλέπει μόνο τις ατέλειες του παιδιού του (όπως βλέπει τις δικές του), ούτε να βλέπει μόνα τα προτερήματά του, αγνοώντας τις αδυναμίες του (όπως θα ήθελε να κάνει με τον εαυτό του). Ο γονιός θα πρέπει να ακούει το ένστικτό του και να βαδίζει με γνώμονα το καλό του παιδιού του στο παρόν και το μέλλον. Όταν ο γονιός αποδέχεται και φροντίζει τον εαυτό του, δίνει το καλό παράδειγμα και στο παιδί να αποδέχεται και να φροντίζει τον εαυτό του, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την αυτοπεποίθησή του.

Μαρία Γιαννοπούλου 

Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc, Εκπαιδευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt ,PgD Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου, Ιδρυτικό Μέλος www.allaboutparents.gr

Τηλ: 6942217440

Email: [email protected]

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Tantrum: Πώς να αντιμετωπίσω τις εκρήξεις θυμού του παιδιού μου

Photo: Pexels

Το άρθρο Γιατί δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα