Για εκείνον που δεν ρώτησε, η απάντηση είναι πάντα όχι

20:42 30/11/2022 - Πηγή: iPop

Τι σε σταματά; Ποιο είναι το εμπόδιο σε αυτό που θέλεις να κάνεις; Φοβάμαι την απόρριψη. Δεν μπορώ να αντέξω το όχι, δεν αντέχω την απόρριψη. Ίσως έχεις βρεθεί και εσύ σε αυτήν την φάση. Να βλέπεις μπροστά σου τη λύση να λάμπει σαν φωτεινή επιγραφή σε ένα στενό, σκοτεινό δρομάκι. Να την η λύση που γυρεύεις, είναι μπροστά στα μάτια σου, μια κίνηση να κάνεις και να απλώσεις τα χέρια σου, την έπιασες. Τόσο κοντά της είσαι. Είσαι τόσο κοντά στην ευτυχία σου και εσύ με τη θέλησή

σου κάθεσαι και βασανίζεσαι και περιστρέφεις το μαχαίρι στην πληγή σου.

Φοβάμαι την απόρριψη

Πώς ξεκίνησε αυτή η συμπεριφορά σου; Ποιες πεποιθήσεις είναι δεμένες με αυτόν τον φόβο της απόρριψης; Πότε θυμάσαι την πρώτη φορά που απορρίφθηκες και ένιωσες ότι έκτοτε δεν μπορείς να κάνει κινήσεις από φόβο μήπως απορριφθείς; Θα σου μιλήσω για τις περιπτώσεις που δεν άκουσες κανέναν και ευτυχώς δηλαδή γιατί αν τους άκουγες, τώρα δεν θα ήσουν εδώ.

Στα πρώτα σου βήματα. Ακόμα και αν έπεσες, συνέχισες να σηκώνεσαι μέχρι που τελικά έμαθες να περπατάς. Οδήγηση: Θυμήσου την πρώτη φορά που έκατσες στη θέση του οδηγού χωρίς τον δάσκαλο. Έμαθες να οδηγάς όχι επειδή πήρες το δίπλωμα, το δίπλωμα σου έμαθε την διαδικασία. Έγινες οδηγός χάρη στην εξάσκηση που έκανες όταν έμαθες την διαδικασία και στο γεγονός ότι δεν σταμάτησες παρά το φόβο σου. Σήμερα οδηγείς εντελώς μηχανικά, αλλάζεις ταχύτητα μόνο με τον ήχο της μηχανής, δεν κοιτάς το στροφόμετρο, έχεις ανοιχτό το ράδιο, δεν έχεις το κάθισμα κολλημένο στο τιμόνι και όμως τα πας μια χαρά. Οποιαδήποτε ικανότητα απέκτησες μέσα στο χρόνια. Από το να βάζεις ίσια το eye liner, μέχρι να πάρεις ένα πτυχίο ή το απολυτήριο του σχολείου, να παίζεις κάποιο άθλημα, να κάνεις σανίδα στο γυμναστήριο για πάνω από ένα λεπτό σωστά και άλλα.Έμαθες να μαγειρεύεις. Το πρώτο σου φαγητό που πιθανά να ήταν μακαρόνια σκέτα, δεν θύμιζαν σε τίποτα τα φαγητά της μαμάς σου. Σήμερα που μπορεί να έχεις μαγειρέψει άπειρες φορές, έχεις ανέβει level στη μαγειρική σου ικανότητα.

Αυτά είναι απλά skills, τίποτα ιδιαίτερο που απέκτησες απλώς κάνοντας πράγματα που προφανώς στην αρχή φοβόσουν για το αποτέλεσμα. Παρά το φόβο σου όμως τα δοκίμασες και συνέχισες να τα δοκιμάζεις και να προσπαθείς μέχρι που έμαθες να τα κάνεις σε ένα εξαιρετικό επίπεδο.

PexelsΓια εκείνον που δεν ρώτησε η απάντηση είναι πάντα όχι

Οι άνθρωποι αλλάζουμε. Σύμφωνα με τα βιώματα και τις εμπειρίες μας, δυναμώνουμε καθημερινά. Μπορεί ο άνθρωπος που ήσουν χθες να είναι ένας άλλος σήμερα. Είναι απόλυτα κατανοητό το να μην θέλεις να δυσκολεύεις τον εαυτό σου, να τον φέρνεις σε δύσκολη θέση. Στο εγγυώμαι ότι κανένας δεν θέλει να δυσκολέψει τον εαυτό του, ειδικά όταν η απάντηση είναι αμφιλεγόμενη και όχι δεδομένα ναι!

Το καταλαβαίνω ότι ο εγκέφαλός μας βάζει πάντα το δίλημμα πόνος ή απόλαυση. Και προφανώς η απόλαυση πάντα θα είναι εδώ η νικήτρια όμως καμιά φορά ο πόνος , ο πρόσχαιρος είναι αυτός που θα φέρει την πιο μακροπρόθεσμη απόλαυση.

Θέλεις να κάνεις κάτι που φαντάζει καλή λύση όμως αμέσως η πρώτη σου σκέψη είναι ότι μπορεί σου πουν όχι. Ναι μπορεί να πουν όχι και αυτό είναι το 50%. Το άλλο 50% όμως είναι να σου πουν Ναι! Εκείνος που θα ρωτήσει έχει τις ίδιες πιθανότητες και στο όχι και το ναι. Εκείνος που δεν ρωτά έχει 100% πιθανότητες να πάρει το όχι. Και μη μου πεις ότι κάτι μπορεί να έρθει από μόνο του χωρίς να το ζητήσεις γιατί σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να περιμένεις χρόνια.

Πού φοβάμαι την απόρριψη;Στις σχέσειςΣτις κοινωνικές σχέσειςΣτην εργασίαΣτο να ζητήσεις καλύτερα πράγματα συνολικά στη ζωή σουΣε νέες γνωριμίεςΣε νέα ξεκινήματαΣε ρίσκαΣε νέες εμπειρίεςΤι σου λες ως δικαιολογίαΔεν είμαι αρκετά καλόςΔεν είμαι ικανόςΔεν γνωρίζω πώς να το κάνωΟι άλλοι είναι καλύτεροιΘα ρίξω τα μούτρα μου και θα εκτεθώΑν μου πουν όχι δεν θα μπορέσω να το ξεπεράσωΠώς να το κάνω

Είναι ρίσκο, οκ το ξεκαθαρίζουμε. Από την ησυχία του καναπέ μας, από τα confort zones μας δεν έρχονται αποτελέσματα. Πρέπει να σκάψεις βαθιά για να πάρεις αποτελέσματα. Πρέπει να το κάνεις ακόμα και αν φοβάσαι. Όλοι φοβούνται, αλλά το κάνουν. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην φοβάται και αυτό στο λέω με σιγουριά.

Αντιμετώπισε τους φόβους: Τι είναι αυτό που φοβάσαι και δεν ρωτάς. Καμιά φορά σαμποτάρουμε μόνοι μας το εαυτό μας βάζοντας απίστευτα εμπόδια μπροστά μας μόνο και μόνο γιατί δεν αντέχουμε αυτό που μπορεί να έρθει. Ψάχνουμε δικαιολογίες και τις θεωρούμε λογικές ώστε να μας πείσουμε να σταματήσουμε.

Ποιες αποδείξεις αξιοσύνης χρειάζεσαι: Μου λες ότι δεν είσαι ικανός, ότι υπάρχουν άλλοι καλύτεροι. Τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνεις, μάθεις, εκπαιδευτείς σήμερα ώστε να έχεις αύριο αποτελέσματα; Βάλε κάτω αυτή τη στρατηγική ενδυνάμωσης που θα σε κάνει να μην σταματήσεις. Όλη αυτή η γνώση, «δύναμη» που θα αποκτήσεις θα σε βοηθήσει να μην φοβάσαι την απόρριψη;

Στο παρελθόν τι αποδείξεις επιτυχίας έχεις: Κάπου θα έχεις προσπαθήσει και θα πήρες αποτέλεσμα πίσω. Τι ήταν αυτό που ενώ φοβόσουν το έκανες τελικά και πήρες αποτέλεσμα; Έχεις ζήσει μια ολόκληρη ζωή, μήπως πρέπει κάπου να σημειώσεις τα επιτεύγματά σου και όλα αυτά για τα οποία είσαι περήφανος. Πράγματα που κατάφερες μόνος σου!

Ζήτα συνεχώς και βρες αντιμέτωπος με την απόρριψη καθημερινά μέχρι να μην σε νοιάζει: Είναι δύσκολο και στην αρχή ίσως να μην μπορείς να το κάνεις. Η αλήθεια είναι ότι από εκεί που τρέμεις στο άκουσμα της λέξης όχι είναι δύσκολο να πέσεις στα βαθιά. Μπορείς να κάνεις δοκιμή με κάτι απλό που δεν θα σε πονέσει τόσο πολύ στην αρχή. Για να δεις πώς θα νιώσεις. Όσο περισσότερο έρχεσαι σε επαφή με την ερώτηση και την αναμονή της απάντησης τόσο περισσότερο θα αρχίσεις να μην φοβάσαι πια. Δεν θα σε νοιάζει πια τό ίδιο όπως παλιότερα.

Φυσικά μην θεωρείς δεδομένη τη απάντηση όχι και όταν αρχίσεις να ζητάς θα δεις με έκπληξη ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα κάποιες φορές να σου δώσουν πράγματα.

Εύχομαι να βρεις την δύναμη να προσπαθήσεις να κάνεις βήματα κάθε μέρα μπροστά και να σου δίνουν πίσω τα αποτελέσματα που θέλεις στη ζωή σου.

Givers αυτού το κόσμου ενωθείτε: Πώς να βάλουμε σαφή όρια στους takers που δεν σταματούν πουθενά;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Για εκείνον που δεν ρώτησε, η απάντηση είναι πάντα όχι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα