Γι’ αυτούς τους 4 λόγους γκριζάρουν τα μαλλιά

13:10 27/11/2016 - Πηγή: iPop

Γι’ αυτούς τους 4 λόγους γκριζάρουν τα μαλλιά και όχι δεν έχουν σχέση με τα γονίδια σου!

Συγγνώμη που θα στο πω έτσι αλλά κάποια στιγμή στη ζωή σου θα ξεκινήσεις να βλέπεις λευκές τρίχες στα μαλλιά σου (αν δεν έχεις ξεκινήσει ήδη!). Οι περισσότεροι άνθρωποι εντοπίζουν τις πρώτες ασημένιες ανταύγιες στη δεκαετία των 30 τους… βεβαίως δεν θεωρείτε σπάνιο -πλέον- να εμφανίζονται λευκές τρίχες και στη δεκαετία των 20!

Οι βασικές αιτίες εμφάνισης λευκών τριχων στο κεφάλι -πέρα απότην ηλικία- είναι περιβαλλοντικές και παράγοντες του τρόπου ζωής. Η Marie Jhin, MD, δερματολόγος

και διευθύντρια της Premier Δερματολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε στο περιοδικό Times τους λόγους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνισει των γκρίζων μαλλιών στη δεκαετία των 20.

Υπερβολικό άγχος

Οι ειδικοί έχουν ξοδέψει άπειρες ώρες συζητήσεων για τη σύνδεση μεταξύ άγχους και γκρίζων μαλλιών, αλλά υπάρχει έρευνα η οποία έχει δείξει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Μία έρευνα του Παενπιστημίου της Νέας Υόρκης το 2013, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, για παράδειγμα, κατέληξε στο ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει την εξάντληση των βλαστικών κυττάρων από τη βάση των τριχοθυλακίων στα ποντίκια.

Μπορεί να μην υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με 100% ασφάλεια για την συγκεκριμένη θεωρία στην οποία τονίζονται οι επιπτώσεις των μαλλιών, αλλά υπάρχουν άφθονα ανεπίσημα στοιχεία, λέει η Dr Jhin. Για παράδειγμα, παρατηρήστε πόσο γκριζάρουν οι Πρόεδροι της Αμερικής κατά τη διάρκεια της θητείας τους (ακόμα και οι Έλληνες πρωθυπουργοί).

Ιατρική πάθηση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί να προκληθεί από προβλήματα υγείας όπως η νόσος του θυρεοειδούς ή προβλήματα με τους αδένες της υπόφυσης. Αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν το δέρμα και τα μαλλιά, όπως η αλωπεκία ή λεύκη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών. «Αυτοάνοσο σημαίνει ότι τα δικά σας κύτταρα επιτίθονται στο σώμα σας» λέει η Dr Jihn και προσθέτει: «Έτσι, αν το σώμα σας επιτίθεται στα κύτταρα τα μαλλιά σας πιθανότατα θα ασπρίσουν».

Έλλειψη βιταμινων

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η έλλειψη βιταμινων και πιο συγκεκριμένα τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12, λέει η Dr Jhin. Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που ανεβάζουν τα ποσοστά των πιθανοτήτων να γκριζάρεις πρόωρα όπως το να είσαι χορτοφάγος ή vegan, να παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια ή να αντιμετωπίζεις γαστρεντερικές παθήσεις. Αλλά αν οι αρχές του γκριζαρίσματος συνδέεται με έλλειψη της Β12, είναι πιθανό να οφείλεται σε κακοήθη αναιμία ή μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται όταν τα έντερα δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη Β12.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα σε γενικές γραμμές δεν προσφέρει τίποτα καλό και είναι βασικός παράγοντας για πολλά αρνητικά, έτσι επηρεάζει και τον αποχρωματισμότης τρίχας! «Το κάπνισμα είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για την επιδερμίδα και τα μαλλιά σου» λέει η Dr. Jihn. Στην πραγματικότητα, έρευνα έχει δείξει συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της εμφάνισης των γκρίζων μαλλιών πριν την ηλικία των 30. «Αν κοιτάξετε τους καπνιστές, μπορείτε να δείτε τις ρυτίδες στο δέρμα τους», λέει η ίδια και συμπληρώνει: «Μπορεί να μην είστε σε θέση να δείτε τις ρυτίδες στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά υπάρχουν καθώς το κάπνισμα επηρεάζει όλα τα θυλάκια».

The post Γι’ αυτούς τους 4 λόγους γκριζάρουν τα μαλλιά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα