Φοβάσαι να έρθεις αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πλευρά σου;

13:01 14/7/2022 - Πηγή: iPop

Οι άνθρωποι σπάνια είμαστε αυτό ακριβώς που δείχνουμε. Όλοι μας έχουμε μια σκοτεινή πλευρά που θέλουμε να κρατάμε καλά φυλαγμένη στο σκοτάδι από φόβο μήπως κάποιος καταλάβει ποιοι πραγματικά είμαστε. Έχουμε μια σκιά που μπορεί να γίνει τοξική τόσο για εμάς όσο και για όσους συναναστρεφόμαστε. Αν, αντί να κρύβουμε αυτήν τη σκιά, την καταλάβουμε και την ενσωματώσουμε στην προσωπικότητά μας, τότε θα γίνουμε ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που θα εκπέμπει αυθεντικότητα και θα προσελκύει τους άλλους γύρω του.

Γράφουν οι Λαμπρινή Λαδά & Αφροδίτη ΠρέβεζαΤο μυστήριο
της ανθρώπινης φύσης

Δεν ήμασταν οι αθώοι άγγελοι που φαντάζονταν οι άλλοι ότι είναι τα μικρά παιδιά. Θέλουμε στην παιδική τουλάχιστον ηλικία να μονοπωλούμε την προσοχή των γονιών μας, από αδέρφια, δουλειές και οτιδήποτε τους απασχολεί. Όταν δεν είχαμε την προσοχή αυτή, μπορούσαμε να γίνουμε χειριστικοί και εγωιστές, προκειμένου να την αποκτήσουμε.

Εντελώς εξαρτημένοι και ευάλωτοι για την επιβίωση, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της ζωής, παρακολουθούσαμε και αποζητούσαμε κάθε ένδειξη επιδοκιμασίας αλλά και αποδοκιμασίας στα πρόσωπά τους. Όταν ξεχειλίζαμε από ενεργητικότητα, ήθελαν να είμαστε ακίνητοι. Και κάπως έτσι μάθαμε να προσποιούμαστε και να παίζουμε ρόλους, προσποιούμασταν, ας πούμε, τα αγγελούδια, για να γίνουμε αποδεκτοί.

Μεγαλώνοντας, συνεχίστηκε αυτό το θέατρο, προκειμένου να είμαστε αποδεκτοί από συνομηλίκους και δασκάλους. Το πρωταρχικό κίνητρο ήταν το να είμαστε αρεστοί, ώστε να ενταχθούμε στην ομάδα. Το ανήκειν ήταν λοιπόν ο αυτοσκοπός και για άλλη μια φορά η σκοτεινή πλευρά έπρεπε να καλυφθεί.

Αποκρυπτογράφηση της σκοτεινής πλευράς

Στη ζωή μας συναντάμε ανθρώπους με έντονα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και να είναι η πηγή της δύναμής τους, όπως η ασυνήθιστη αυτοπεποίθηση, η εξαιρετική ευγένεια, η εγκαρδιότητα, η ηθική ορθότητα και η αύρα αγιοσύνης, η σκληρότητα, η τραχιά αρρενωπότητα και η ευφυΐα που προκαλεί δέος.

Αν παρατηρήσεις πιο καλά, θα δεις ότι υπάρχει μια υπερβολή σε όλα αυτά τα γνωρίσματα. «Το εμφατικό χαρακτηριστικό ακουμπάει πάνω στο αντίθετο χαρακτηριστικό, αποσπά την προσοχή και το κρύβει από το βλέμμα των άλλων».

Ασυνείδητα, οι άνθρωποι αναπτύσσουν το αντίθετο χαρακτηριστικό, ώστε να τελειοποιήσουν τη δημόσια εικόνα τους. Το αντικοινωνικό χαρακτηριστικό ή η αδυναμία είναι το βασικό συστατικό της σκιάς τους, κάτι που αρνούνται και καταπιέζουν. Όσο πιο βαθιά η καταστολή, τόσο μεγαλύτερη η εκρηκτικότητα της σκιάς. Το να παίζει κανείς έναν ρόλο σε ακραίο βαθμό είναι κουραστικό. Θα υπάρξουν αναπόφευκτα ρωγμές, γιατί κανείς δεν μπορεί να προσποιείται για πάντα.

View this post on Instagram

A post shared by Dioptra / Εκδόσεις Διόπτρα (@dioptrabooks)

Δες τη σκιά

Είναι παιχνιδάκι το να εντοπίσουμε τις σκοτεινές ιδιότητες των άλλων και να ηθικολογούμε, αλλά σχεδόν ακατόρθωτο να κοιτάξουμε προς τα μέσα και να δούμε αυτή τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας. Πάρε θάρρος και θεώρησε ως δεδομένο ότι το αντίθετο χαρακτηριστικό βρίσκεται θαμμένο μέσα σου βαθιά. Προσπάθησε να εντοπίσεις περισσότερα σημάδια στη συμπεριφορά σου. Δες τις εκρήξεις σου και την ευθιξία σου, ποιο σχόλιο άγγιξε κάποια χορδή σου;

Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό της σκιάς που αναδύεται στην επιφάνεια με τη μορφή ανασφάλειας. Φέρ’το στο φως! Όταν μας εκνευρίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αδυναμίες των άλλων, είναι αυτά που καταπιέζουμε εμείς στον εαυτό μας. Θυμήσου πώς ήσουν σε νεότερη ηλικία, ίσως τότε είχες και εσύ σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό το στοιχείο, γιατί πολύ απλά τότε είχες λιγότερο έλεγχο της σκιάς σου και γι’ αυτό εκδηλωνόταν πιο φυσικά.

Αγκάλιασε τη σκιά σου. Όταν αποκαλυφθεί η σκιά, ίσως νιώσεις άβολα που είναι στην επιφάνεια. Αποδέξου τη και ενσωμάτωσέ τη στην τωρινή προσωπικότητά σου.

Άνθρωποι που πέτυχαν:Ο Στιβ Τζομπς είναι ένα κλασικό παράδειγμα. «Μακάρι να ήταν λίγο καλύτερος, τότε θα ήταν άγιος», είπαν για εκείνον. Έδειχνε την τραχιά και σκοτεινή πλευρά του στον τρόπο που δούλευε με τους άλλους. Παρόλο που τον θαυμάζουμε για τη δημιουργικότητά του δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις σκιές του.Ο Λίνκολν, είχε μια πολύ ήπια πλευρά που αγαπούσε την ποίηση, λάτρευε τα ζώα και απεχθανόταν κάθε εκδήλωση βαναυσότητας. Στα χειρότερά του ήταν επιρρεπής σε βαθιά μελαγχολία και σκέψεις θανάτου.Η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση κέρδισε μεγάλη δύναμη παίζοντας ενάντια στον τύπο της παραδοσιακής συζύγου πολιτικού και είχε έντονα κακεντρεχή πλευρά. Δεν την ένοιαζε τι σκέφτονταν οι άλλοι για εκείνη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος είναι, στο σύνολό του, λιγότερο καλός απ’ όσο φαντάζεται ή θέλει να είναι. Ο καθένας έχει μια σκιά και, όσο λιγότερο ενσωματώνεται στη συνειδητή ζωή του ατόμου, τόσο πιο μαύρη και πυκνή γίνεται

Καρλ ΓιουνγκΣυμφιλιώσου με τη σκοτεινή πλευρά σου

Για χιλιάδες χρόνια, πιστεύαμε ότι προερχόμαστε μαγικά από κάτι ανώτερο και κάθε ίχνος της πρωτόγονης φύσης μας, μας τάραζε κι έπρεπε να το απωθήσουμε. Τείναμε να καλύπτουμε τις σκοτεινές παρορμήσεις μας με κάθε λογής δικαιολογίες, κάτι που οδηγούσε συχνά στο να μην βιώνουμε τις συνέπειες των δυσάρεστων συμπεριφορών μας. Τελικά όμως, στο σήμερα, που η πρόσβαση στη γνώση είναι απεριόριστη, «αναγκαστήκαμε» να αποδεχθούμε την αλήθεια και τη φύση μας. Έχουμε σκοτεινή πλευρά, επαναλαμβάνουμε μοτίβα που ξεπερνούν τον έλεγχό μας και έχει έρθει η στιγμή να καταλάβουμε αυτές τις πρωτόγονες ρίζες μας για να μη μας καταστρέψουν.

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Μέσα από βασικούς καθημερινούς νόμους!

Αποδέξου τη φύση που μοιράζεσαι με τους άλλους και μη θεωρείς τον εαυτό σου ξεχωριστό.Δες τα συναισθήματα που μολύνουν τις ιδέες και τις αποφάσεις σου.Μετά από κάθε επιτυχία, ανάλυσε τα συστατικά της.Αναρωτήσου από πού βρήκες την κάθε πεποίθηση κι εάν θα συμφωνούσες μαζί της εάν την άκουγες τώρα πρώτη φορά.Ανάπτυξε την αίσθηση της αξίας που έχεις για τον εαυτό σου με βάση εσωτερικά κριτήρια κι όχι συγκρίσεις που ενεργοποιούν το συναίσθημα του φθόνου.Αναγνώρισε και εξέτασε τη σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα σου για να χάσει την καταστροφική της δύναμη.Εξέτασε τα σφάλματα που βλέπεις στους άλλους και δες ότι βρίσκονται επίσης μέσα σου.Πάρε χρόνο πριν αντιδράσεις και εξέτασε τις συνέπειες της ενέργειάς σου.Ανάπτυξε τη συνήθεια να εξετάζεις σε βάθος τις συναισθηματικές αντιδράσεις σου για να εξαλείψεις σιγά σιγά όσες είναι περιττές.Αντιμετώπισε τη σκοτεινή πλευρά σου ενοποιώντας τη με τη συνείδησή σου παραγωγικά και δημιουργικά.

Όπως είπε ο Ξενοφών, τα εμπόδιά σας δεν είναι τα ποτάμια ή τα βουνά ή οι άλλοι άνθρωποι. Το εμπόδιο είναι ο εαυτός σας

Τα βιβλία «Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης» και «Καθημερινοί νόμοι» του Robert Greene κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φοβάσαι να έρθεις αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πλευρά σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα