Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας: Tι κάνουμε κάθε μέρα;

17:45 18/4/2022 - Πηγή: iPop

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και μετράμε αντίστροφα για την κορύφωση του Θείου Δράματος. Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολλά και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Το βλέμμα μας, στραμμένο στα Πάθη του Χριστού και σιγά σιγά καθώς προχωράει η Μεγάλη Εβδομάδα και πλησιάζουμε την Κυριακή νιώθουμε ανάλογα πιο έντονα ή λιγότερα έντονα τις μέρες αυτές. Η παράδοση συνδεδεμένη με τις ρίζες και τα ήθη μας, μας έχουν κάνει αυτούς που είμαστε σήμερα.

Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Η Μεγάλη Εβδομάδα αν ρωτήσω

τον καθένα μας ξεχωριστά τι συμβολίζει οι περισσότεροι θα πούμε αναμνήσεις από χωριά και τη γιαγιά και τον παππού μας. Μυρωδιά από μαχλέπι και βανίλια, κόκκινα βαμμένα αυγά, εκκλησία, κατάνυξη, πόνο και ταυτόχρονα χαρά και προσμονή προς την Ανάσταση.

Το Πάσχα άλλωστε είναι μια θρησκευτική γιορτή που τα βλέμματα όλων στρέφονται κυρίως στην ουσία των ημερών αλλά και τη διατροφή που έχει συνδεθεί με τα έθιμα καθώς και τους συμβολισμούς.

Clairy MoustafellouΑν είσαι νονός ή νόνά λογικά αυτές τις μέρες είδες το βαφτιστήρι σου και του έδωσες λαμπάδες και τα δώρα του. Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη: Μπορείς να φτιάξεις τα κουλούρια τα πασχαλινά. Αν και δεν το ορίζει η παράδοση αλλά συνήθως αυτές τις μέρες επιλέγουν οι νοικοκυρές για να φτιάξουν κουλούρια.Μεγάλη Πέμπτη: Βάφονται παραδοσιακά τα αυγά και σε κάποιες περιοχές φτιάχνουν τα τσουρέκια. Το απόγευμα στην εκκλησία είναι η σταύρωση του Χριστού. Μεγάλη Παρασκευή: Η πιο θλιβερή μέρα από όλες τις μέρες. Η μέρα που συνήθως βρέχει και οι πιστοί θρηνούν για το θάνατο του Χριστού. Οι καμπάνες χτυπούν όλη μέρα πένθημα. Οι πιστοί το πρωί στολίζουν τον επιτάφιο. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής συνήθως γίνεται η περιφορά γύρω από την εκκλησία ή στους δρόμους της κάθε περιοχής. Μεγάλο Σάββατο: Σε κάποιες περιοχές το πρωί γίνεται η πρώτη Ανάσταση το πρωί όπως και στον Πανάγιο τάφο όπου γίνεται η αφή του Αγίου Φωτός. Και φυσικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πάμε στην Εκκλησία για την Ανάσταση.

Η διατροφή όλης της εβδομάδας είναι νηστίσιμη και μετά την Ανάσταση, τρώμε μαγειρίτσα και αυγά βαμμένα. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας: Tι κάνουμε κάθε μέρα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα