Εσένα ποιοι φόβοι σε εμποδίζουν από το να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου;

16:59 12/6/2022 - Πηγή: iPop

Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Θυμάσαι πόσες φορές δεν τόλμησες να κάνεις πράξη μία επιθυμία σου γιατί φοβήθηκες; Πόσες φορές δείλιασες με τη σκέψη της αποτυχίας; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι φοβάσαι να εκθέσεις τον εαυτό σου. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα αυτά που μας κρατούν πίσω και μας φυλακίζουν σε μία άλλη ζωή από αυτή που ονειρευόμαστε; Ποιοι είναι οι φόβοι που εμποδίζουν τη δημιουργικότητα

μας;

Πώς αντιμετωπίζω τις φοβίες μου;

Οι φόβοι που εμποδίζουν τη δημιουργικότητα μαςΦόβος της κριτικής

Η κριτική είναι κάτι που όλοι μας αντιμετωπίζουμε σε τακτική βάση. Δυστυχώς από πολύ μικρά παιδιά εκπαιδευόμαστε να ξεχνάμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, ώστε να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Όταν λέμε ότι η άποψη των τρίτων μας είναι αδιάφορη, συνήθως δεν λέμε όλη την αλήθεια. Μπορεί σε συνειδητό επίπεδο να ορκιζόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν μας αφορά, αλλά σε συναισθηματικό, κάτι βαθιά μέσα μας μας ενοχλεί, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Πώς να σταματήσεις να σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι για σένα

Ο φόβος του «καινούργιου»

Οι άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι νέο. Νιώθουν άβολα με την αβεβαιότητα και δεν θέλουν να βάλουν τον εαυτό τους εκεί έξω. Ο φόβος της αλλαγής, ο φόβος του καινούριου εμπεριέχει το φόβο της απώλειας του ελέγχου, αφού η νέα συνθήκη είναι ανοίκεια, άγνωστη και το άτομο δε γνωρίζει πώς να τη χειριστεί. Ο φόβος του άγνωστου, του καινούριου έχει μια μυρωδιά αγωνίας και ενθουσιασμού. Και είναι όμορφες αυτές οι μυρωδιές, αν τις αφήσεις να κυλήσουν μέσα σου. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ξέρεις αν κάτι θα λειτουργήσει ή θα είναι επιτυχημένο, εκτός και αν το δοκιμάσεις πρώτα. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον, οπότε γιατί να μην δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να προσπαθήσει; Κάθε νέο ξεκίνημα μόνο καλύτερο μπορεί να σε κάνει. Γιατί ακόμα και να μην πετύχει, θα ξέρεις πλέον τι δεν πρέπει να ξανακάνεις.

Φόβος της ατέλειας

Πολλοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από τον φόβο της ατέλειας. Δεν εκθέτουν τον εαυτό τους εκεί έξω, γιατί φοβούνται να φανούν ανόητοι ή να κάνουν λάθη. Η τελειομανία είναι ο ανώτερος βαθμός αυτό-κακοποίησης. Και δεν μιλάμε βέβαια για την φυσική ανάγκη του ανθρώπου να καλυτερεύει, να εξελίσσεται. Μιλάμε για το συναίσθημα εκείνο που σε παγώνει και σε εμποδίζει να κάνεις οτιδήποτε καινούργιο, γιατί απλά δεν μπορείς να το κάνεις τέλειο. Ζώντας σε μια κοινωνία που όλα φαίνονται εύκολα και γρήγορα, το ότι εσύ χρειάζεσαι χρόνο για να μάθεις κάποια δουλειά, τέχνη ή άθλημα και ίσως να μην το κάνεις τέλεια, είναι σχεδόν κατακριτέο.

Αλλά αν θέλεις να πετύχεις σε οποιονδήποτε τομέα, πρέπει να ξεπεράσεις αυτόν το φόβο. Οι άνθρωποι φοβούνται την ατέλεια γιατί πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε αποτυχία. Ξεχνούν ωστόσο πως η ατέλεια είναι στην πραγματικότητα βασική προϋπόθεση για την επιτυχία.

H έμπνευση που χρειάζεσαι σήμερα μέσα απο 10 quotes

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εσένα ποιοι φόβοι σε εμποδίζουν από το να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα