Επιβεβαίωσε τα περί προστίμων από την Κομισιόν ο Αβραμόπουλος- «Το προσφυγικό αφορά τους πάντες»

16:53 3/5/2016 - Πηγή: iPop

Στη διαχείριση του προσφυγικού ξεκαθαρίζοντας πως δεν αφορά μόνο την Ιταλία και την Ελλάδα εστίασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του. Παράλληλα επιβεβαίωσε τις φήμες περί προστίμων της Κομισιόν σε όποιες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

δήλωσε «απογοητευμένος από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης» και τόνισε:

Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν

Ενώ συμπλήρωσε:

Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως: «η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν» και επισήμανε πως αναφορικά με την Συνθήκη Σένγκεν πως δεν θα πεθάνει λέγοντας:

Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα

Να σημειωθεί πως ο Επίτροπος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο για δημιουργία πλωτών hot spots.

Να θυμίσουμε πως σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times επισημαίνουν πως «η τιμωρητική ρήτρα είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της προτεινόμενης αναθεώρησης του λεγόμενου κανονισμού ασύλου του Δουβλίνου» και όπως υπογραμμίζουν το σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να αποκαλυφθεί την Τετάρτη.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα εξηγεί πως το γεγονός αυτό αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια της Κομισιόν με στόχο να διασώσει ένα σύστημα ασύλου το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει καταρρεύσει.

Το σχετικό δημοσίευμα των FT επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους οι οποίοι όπως δήλωσαν γνωρίζουν την πρόταση και επισήμαναν πως το ποσό θα καθοριστεί στα 250.000 ανά αιτούντα άσυλο.

Η βρετανική εφημερίδα βέβαια σχολιάζει πως η πρόταση για την υψηλή χρέωση είναι από τις πλέον αμφιλεγόμενες στο νέο σχέδιο. Όμως η Κομισιό δείχνει πρόθυμη να κάνει τα πάντα ώστε να μετατοπίσει σταδιακά το βάρος της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Επιβεβαίωσε τα περί προστίμων από την Κομισιόν ο Αβραμόπουλος- «Το προσφυγικό αφορά τους πάντες» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα