Λαγκάρντ: Να γίνει μείωση του χρέους άμεσα -Τείχος για τα προληπτικά μέτρα

12:58 6/5/2016 - Πηγή: iPop

Επιστολή απέστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, με την οποία τους ζητά ν’ ανοίξει εδώ και τώρα συζήτηση για το ελληνικό χρέος μιας και οι διαβουλεύσεις σχετικά με τα προληπτικά μέτρα παραμένουν άκαρπες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της, σύμφωνα με πληροφορίες, λέει πως λόγω του ότι έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να γίνει άμεσα συζήτηση για ανακούφιση του ελληνικού χρέους γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ μπορεί να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένά μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα. Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει η Λαγκάρντ στην επιστολή της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 που έχει συμφωνηθεί δεν είναι ρεαλιστικός και πρέπει να μειωθεί άμεσα. Μόνο σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν οι πληρωμές για το χρέος, βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, συμπληρώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μια διευκρίνιση απαιτείται για να ξεκαθαριστούν αβάσιμες κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι άκαμπτο, ζητώντας αχρείαστα νέα δημοσιονομικά μέτρα και –ως αποτέλεσμα- προκαλώντας καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την καταβολή επειγόντως απαιτούμενων κεφαλαίων

Πολιτική συμφωνία ο στόχος του Eurogroup

Την ίδια στιγμή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι στόχος του Eurogroup είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση:

«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό».

The post Λαγκάρντ: Να γίνει μείωση του χρέους άμεσα -Τείχος για τα προληπτικά μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα