Επαναφορά των συζητήσεων περί Σένγκεν;

07:56 22/2/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να τόνισε μετά την Σύνοδο Κορυφής πως σταματάει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος της Σένγκεν, όμως η Γερμανία φαίνεται πως επαναφέρει το ζήτημα, λέγοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας της συνεργασίας με την Τουρκία, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ζώνη του Σένγκεν σε κάποια άλλα σύνορα. Την ίδια στιγμή, ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει πως αν κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ,

τότε η χώρα μας θα γίνει πάρκινγκ προσφύγων. Παράλληλα μεγάλος είναι ο συνωστισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη, όπου η διέλευσή τους γίνεται με το σταγονόμετρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας τόνισε σε δηλώσεις του πως εάν τα μέτρα με την Τουρκία δεν στεφθούν με επιτυχία, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε άλλα σύνορα.

Η Σύνοδος ήταν πολύ σημαντική. Κατέστησε σαφές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Όλα τα κράτη συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχουν χρονικά και ουσιαστικά προτεραιότητα – δηλαδή η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, τότε είναι περιττά άλλα μέτρα. Αν όχι, τότε πρέπει να αποφασιστούν άλλα μέτρα, ει δυνατόν ευρωπαϊκά

Ο χρόνος τελειώνει, σημείωσε ο υπουργός της Γερμανίας, προσθέτοντας πως αν αυτά τα μέτρα φέρουν αποτέλεσμα, τότε καλώς. «Αν δεν φέρουν, θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά – κατά την δική μου άποψη – για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού».

Μάρτιν Σουλτς: Εάν κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα θα γίνει πάρκινγκ για πρόσφυγες

«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη», είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ευρώπη δεν εξαρτάται από την Τουρκία, όμως χρειάζεται την συνεργασία της.

Όσον αφορά το εάν ευθύνεται μόνο η Τουρκία για την μη τήρηση της συμφωνίας και τα χρήματα που της χορηγεί η Ε.Ε., ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε:

Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και – ομολογουμένως – οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν. Το έλλειμμα ήταν κατά κάποιον τρόπο από την πλευρά της ΕΕ, η οποία υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα πληρώνει. Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε

Γ. Μουζάλας: Παραβιάζεται η συμφωνία με την Ε.Ε.

Ο Γιάννης Μουζάλας σχολιάζοντας την κατάσταση το βράδυ της Κυριακής στην Ειδομένη, είπε πως «ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με το προσφυγικό, ο Γ. Μουζάλας σημείωσε πως: «Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί. Οι χώρες του Βίζεγκραντ όχι απλά δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα, αλλά δεν έστειλαν ούτε μία κουβέρτα για πρόσφυγα, έναν αστυνομικό να ενισχύσει τη FRONTEX, μιλούν προσβλητικά για τη χώρα μας, εξ αρχής σαμποτάρανε όλες τις ευρωπαϊκές ενέργειες».

Σχολιάζοντας την στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό βάζοντας πλαφόν στους πρόσφυγες που εισέρχονται καθημερινά στα εδάφη της, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε:

Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία είμαστε στην ίδια βάρκα. Είμαστε 4 χώρες που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη στην αποδοχή των προσφύγων, ακολουθήσαμε τα κοινά μέτρα τα οποία πήρε η Ευρώπη. Νομίζουμε ότι αυτό που κάνει τώρα βλάπτει, αλλά οφείλει να δείξει κανείς κατανόηση. Όχι να αποδεχτεί, αλλά να καταλάβει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο έγινε. Διαφωνούμε με την Αυστρία, αλλά την καταλαβαίνουμε. Είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων που έβαλε πλαφόν, αλλά αφού δέχτηκε 100.000 πρόσφυγες

The post Επαναφορά των συζητήσεων περί Σένγκεν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα