Εντυπωσιακό ιστιοφόρο «έδεσε» στη Θεσσαλονίκη

22:12 9/4/2014 - Πηγή: iPop

Το ρωσικό «Mir» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το iPop δεν χάνει τέτοιες ευκαιρίες. Ήταν εκεί κι έβγαλε πολλές φωτογραφίες, για να το δεις κι εσύ. Τρία κατάρτια έχει το «Mir» (στα ελληνικά σημαίνει «Ειρήνη») και μπορει να ταξιδέψει ακόμα και με πολύ ισχυρούς ανέμους. Μέχρι δέκα μποφόρ για την ακρίβεια. Έχει μήκος 109 μέτρα και ύψος 50 (από την επιφάνεια του νερού),

ενώ κινείται με ταχύτητα από 5 έως 20 μίλια. Εξαρτάται από το αν χρησιμοποιεί τις μηχανές ή τα πανιά του.

Όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης (και είχαν έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο) έσπευσαν να επιβιβαστούν και να απαθανατίσουν την στιγμή. Κι αν ήσουν σήμερα στην παραλία δεν μπορεί, θα είδες αρκετούς Ρώσους ναύτες ή φοιτητές να κάνουν τη βόλτα τους στη συμπρωτεύουσα. Το Mir βλέπεις, μεταφέρει εκτός του 37μελούς πληρώματος και 140 φοιτητές ρωσικών πανεπιστημίων, ναυτικών και άλλων σχολών.

Τώρα να σου πω και γιατί βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι του, που είναι μεγάλο, εντάσσεται στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα τριακόσια χρόνια της δημιουργίας του ρωσικού ναυτικού, από τον Μεγάλο Πέτρο και τις νικηφόρες ναυμαχίες επί των Σουηδών το 1714. Έτσι, το πλοίο ταξιδεύει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Μάλιστα, γι’αυτό τον σκοπό, αγιογραφήθηκε στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγία Πετρούπολη, η εικόνα του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντίμιρ, προς τιμή της νίκης της Ρωσίας στον Βόρειο Πόλεμο. Η εικόνα παραδόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή αγιασμού της, παρουσία αντιπροσωπείας όσων συμμετέχουν στο ταξίδι του «Mir».

Αν θέλεις να δεις από κοντά το επιβλητικό ιστιοφόρο, βιάσου! Θα είναι επισκέψιμο αύριο, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Μόνο μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου ταυτότητα ή διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης, για να πάρεις άδεια επιβίβασης.

Την Παρασκευή, το Mir θα αποπλεύσει (μαζί με την εικόνα που λέγαμε) για την Αλεξανδρούπολη, ενώ το ταξίδι του θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με τελευταίο «σταθμό» την Αγία Πετρούπολη, όπου θα γίνει και η πανηγυρική παράδοση της εικόνας του Αγίου Βλαδίμηρου στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

The post Εντυπωσιακό ιστιοφόρο «έδεσε» στη Θεσσαλονίκη appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα