Ένα μικροσκοπικό δόντι ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τους Homo sapiens – Θα γράψουμε από την αρχή την ιστορία του ανθρώπου;

17:01 10/2/2022 - Πηγή: iPop

Ένα παιδικό δόντι που ανακαλύφθηκε σε μια γαλλική σπηλιά αποκάλυψε τα νέα στοιχεία για τους ανθρώπους, Homo sapiens, που ζούσαν στη δυτική Ευρώπη, τα οποία αλλάζουν όλα τα δεδομένα.

Η ανακάλυψη του γομφίου από τον Grotte Mandrin, κοντά στο Malataverne στην κοιλάδα του Ροδανού στη νότια Γαλλία, μαζί με εκατοντάδες πέτρινα εργαλεία που χρονολογούνται πριν από περίπου 54.000 χρόνια, υποδηλώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έζησαν στην Ευρώπη περίπου 10.000 χρόνια

νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι αρχαιολόγοι.

Επιπλέον, το δόντι του Homo sapiens τοποθετήθηκε ανάμεσα σε στρώματα υπολειμμάτων Νεάντερταλ, δείχνοντας ότι οι δύο ομάδες ανθρώπων συνυπήρχαν στην περιοχή. Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την αφήγηση ότι η άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη προκάλεσε την εξαφάνιση των Νεάντερταλ, οι οποίοι έζησαν στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας για περίπου 300.000 χρόνια πριν εξαφανιστούν.

«Σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα, η άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη οδήγησε στον πολύ γρήγορο θάνατο των Νεάντερταλ, αλλά αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η εμφάνιση των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη όσο και η εξαφάνιση των Νεάντερταλ είναι πολύ πιο περίπλοκες από αυτό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Chris Stringer, καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής στην ανθρώπινη εξέλιξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία για εναλλασσόμενες ομάδες Homo sapiens και Νεάντερταλ που ζουν στο ίδιο μέρος και συναναστρέφονται σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances την Τετάρτη, 09/2.

Η άφιξη των πρώιμων ανθρώπων στην Ευρώπη χρονολογήθηκε μεταξύ 43.000 και 45.000 ετών, σύμφωνα με υπολείμματα που βρέθηκαν στην Ιταλία και τη Βουλγαρία, λίγο πριν βρεθούν τα τελευταία σωζόμενα λείψανα του Νεάντερταλ που χρονολογούνται πριν από 40.000 έως 42.000 χρόνια. Αυτό το χρονικό πλαίσιο είχε κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η άφιξη του Homo sapiens και η εξαφάνιση των Νεάντερταλ ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Ο πρώτος άνθρωπος δεν ήταν απ’ την Αφρική και υπάρχει πιθανότητα να ήταν Έλληνας!

Aνακαλύψεις για τους Homo sapiens: Τα στοιχεία από τα αρχαία λίθινα εργαλεία

Τελικά οι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ έκαναν παρέα σε αυτή τη γαλλική σπηλιά με θέα στην κοιλάδα του Ροδανού; Οι ερευνητές δεν έχουν καμία ισχυρή απόδειξη αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο ομάδων.

Τα εργαλεία που βρέθηκαν στα στρώματα που αντιπροσωπεύουν τα επαγγέλματα του Χόμο Σάπιενς και του Νεάντερταλ είναι ξεχωριστά στο στυλ και δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι δίδασκαν ο ένας στον άλλον τεχνικές ξυσίματος ή απολέπισης λιθοδομής. Τα πέτρινα εργαλεία που σχετίζονται με τον άνθρωπο, γνωστά ως εργαλεία των Νερονίων, είναι μικρότερα από αυτά που χρησιμοποιούν οι Νεάντερταλ, γνωστά ως εργαλεία Μουστεριανών.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι οι δύο ομάδες πρέπει να βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά, ακόμα κι αν δεν υπήρχε άμεση επαφή στη συγκεκριμένη σπηλιά. Τα εκατοντάδες πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στην τοποθεσία υποδηλώνουν ότι το καταφύγιο ήταν κατειλημμένο και από τις δύο ομάδες ανθρώπων.

Παραδόξως, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει ότι η περίοδος μεταξύ της μετεγκατάστασης των Νεάντερταλ και των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων που μετακόμισαν στο σπήλαιο πριν από 56.000 χρόνια ήταν μόλις ένας χρόνος. Οι ερευνητές το έκαναν αυτό χαρτογραφώντας και αναλύοντας τις εναποθέσεις αιθάλης από τις πυρκαγιές που προκάλεσαν άνθρωποι στο σπήλαιο.

«Η αιθάλη εναποτίθεται στην οροφή του βραχώδους καταφυγίου και όταν υπήρχε μια περίοδος που δεν ζούσε κανείς εκεί, δεν υπήρχε εναπόθεση αιθάλης», εξήγησε ο Stringer.

Βρέθηκε το παλαιότερο ανθρώπινο οστό. 2,8 εκατομμύρια χρόνια χρονολογείται η ηλικία του

Ο κύριος συγγραφέας Ludovic Slimak, ερευνητής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, ο οποίος εργάζεται στον χώρο εδώ και 30 χρόνια, είπε ότι πιστεύει ότι οι δύο ομάδες πρέπει να ανταλλάξουν γνώσεις με κάποιο τρόπο.

Από την αρχή της ενασχόλησής τους, δήλωσε ο Slimak, οι σύγχρονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πυριτόλιθο που προερχόταν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, δείχνουν τα πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο. Αυτή η γνώση πιθανότατα προήλθε από τους αυτόχθονες Νεάντερταλ, εξήγησε ο Slimak.

«Ποια ακριβώς ήταν η αλληλεπίδραση; Απλώς δεν ξέρουμε. Δεν έχουμε ιδέα αν είχαν αναπτύξει μία καλή σχέση ή μία κακή σχέση».

Το «ξεμπέρδεμα» της ανθρώπινης ιστορίας είναι μια περίπλοκη προσπάθεια, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι προέρχονται από την Αφρική και έκαναν την πρώτη τους επιτυχημένη μετανάστευση στον υπόλοιπο κόσμο σε ένα μόνο κύμα μεταξύ 50.000 και 70.000 ετών πριν.

Διαφορετικοί αρχαίοι ανθρώπινοι οργανισμοί υπήρχαν και συνυπήρχαν πριν ο Homo sapiens εμφανιστεί ως ο μόνος επιζών, και υπήρχε διασταύρωση μεταξύ διαφορετικών ομάδων πρώιμων ανθρώπων. Μερικές από αυτές τις ομάδες, όπως οι Νεάντερταλ, αναγνωρίζονται εύκολα μέσω του αρχείου απολιθωμάτων και των αρχαιολογικών καταλοίπων, αλλά άλλες, όπως οι Denisovans, έχουν εντοπιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική τους κληρονομιά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ένα μικροσκοπικό δόντι ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τους Homo sapiens – Θα γράψουμε από την αρχή την ιστορία του ανθρώπου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Homo,