Εν αναμονή του Euro-working Group- Η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας κύριο θέμα στην Κυβερνητική σύσκεψη

13:28 4/5/2016 - Πηγή: iPop

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το σημερινό Euro-working Group καθώς κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα κριθούν πολλά σχετικά με την επιτυχία του έκτακτου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.

Να σημειωθεί πως στην τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group, που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης, την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Τι θα
συζητηθεί στο Euro-working Group;

Επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει σε σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters θεωρείται απίθανο το σενάριο να υπάρξει τελική συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Να θυμίσουμε πως με δεδομένη την κρισιμότητα της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε την Τετάρτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες.

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη διαπραγματευτική πορεία προς το Eurogroup:

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου τονίζει:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό. Στην σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν το κυβερνητικό έργο.

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

Στην σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Τέλος, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης».

Στήριξη Τουσκ- Μοσκοβισί:

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε έκκληση προς τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να υπάρξει πολύ σύντομα συμφωνία, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μέχρι τέλος του μήνα ελπίζει ο Ντ. Τουσκ να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ παράλληλα κάλεσε τους ΥΠΟΙΚ «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Την ίδια στιγμή ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν και εξέφρασε την άποψη του πως η Κομισιόν περιμένει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα επιτύχει.

«Πρέπει να βάλουμε όλη την ενέργειά μας, μια συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, είναι βάσιμα αισιόδοξος για αυτή τη συμφωνία, χωρίς να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα θέμα εύκολο» τόνισε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος επιστροφής στο περσινό σενάριο, όπου τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά».

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Εν αναμονή του Euro-working Group- Η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας κύριο θέμα στην Κυβερνητική σύσκεψη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα