Έλληνες σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Ιταλία

10:59 30/10/2016 - Πηγή: iPop

Έλληνες σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Ιταλία σχολιάζουν ότι είναι αρκετά περίεργο το φαινόμενο με τους συνεχείς μεγάλους σεισμούς στην Ιταλία και ξεκαθαρίζουν ότι «η σεισμικότητα στην Ιταλία, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη σεισμικότητα στην Ελλάδα».

Οι Ελληνες σεισμολόγοι, Ευθύμιος Λέκκας, Γεράσιμος Χουλιάρας και Κώστας Παπαζάχος, αμέσως μετά και το νέο σεισμό ο οποίος συγκλόνισε την Κεντρική Ιταλία σχολιάζουν τη σεισμική

κινητικότητα αλλά και τη σύνδεση που μπορέι αν έχει με την Ελλάδα.

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν επηρεάζει τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εξαιτίας της σεισμικής κινητικότητας στην Ιταλία καθώς δεν επηρεάζει τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο κ.Λέκκας, σχολίασε ότι η εξέλιξη της σεισμικότητας στην Ιταλία θα έχει συνέχεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

Είναι ένας σεισμός που δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα. Η σεισμικότητα στην Ιταλία, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη σεισμικότητα στην Ελλάδα, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Ελλάδα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Πρωτοφανής η σεισμική δραστηριότητα στην κεντρική Ιταλία

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Χουλιάρας. εμφανίστηκε αρκετά ανήσυχος μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για την εξέλιξη της σεισμικής κινητικότητας στη γείτονα χώρα εξηγώντας πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλλος «εξάρης» σεισμός. Σχολίασε, μάλιστα, πως έχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.

Ο σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακόν βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.

Κώστας Παπαζάχος: Το ένα σεισμικό ρήγμα διεγείρει το άλλο

«Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, έχουμε τρεις πολύ μεγάλους σεισμούς στην ίδια περιοχή», ανέφερε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε:

«Φανταστείτε ότι όταν ένα κτήριο είναι καταπονημένο από τους σεισμούς της Τετάρτης, η νέα ισχυρή δόνηση θα το καταπονήσει ακόμα περισσότερο», είπε ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση, καθώς το ένα σεισμικό ρήγμα διεγείρει το άλλο.

The post Έλληνες σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Ιταλία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα