Ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα του 2016: Ένας κλάδος για «γερά νεύρα»

17:08 12/5/2016 - Πηγή: iPop

Με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό να πέρασε χάρη στην κυβερνητική πλειοψηφία από τη Βουλή, οι ζωές των πολιτών στην Ελλάδα αναμένεται ν’ αλλάξουν ραγδαία με τον κάθε επαγγελματικό κλάδο να καλείται να σηκώσει νέα φορολογικά βάρη.

Ένας από τους κλάδους που θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό λόγω των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων είναι εκείνος των ελεύθερων επαγγελματιών

και των αυτοαπασχολούμενων.

Και για να ξεκινήσουμε από τους ορισμούς, ας δούμε ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι μπαίνουν κάτω από την «ομπρέλα» του ελεύθερου επαγγελματία:

Eισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

Τι αναφέρει το ασφαλιστικό/ φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελευθέρους επαγγελματίες;

Σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο νομοσχέδιο, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες καλούνται από 1/1/2017 να δίνουν το 37,95% του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές.

Πώς προκύπτει αυτό το ποσοστό;

Από το 20% του καθαρού εισοδήματός τους για κύρια σύνταξηΑπό το 6,95% για υγειονομική περίθαλψηΑπό το 7% για επικούρησηΚαι από το 4% για εφάπαξ

Η Αλίκη Κεράνη που διατηρεί το δικό της δικηγορικό γραφείο εξηγεί στο iPop.gr σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές:

Μας πλήττουν βάναυσα οι ρυθμίσεις για τις νέες εισφορές, αφενός διότι η αποκλειστική σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα αναιρεί την ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών (που είναι ο θεμέλιος λίθος του συστήματος της ασφάλισης) και αφετέρου διότι η συνολική εισφοροδοτική επιβάρυνση κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης (που πιθανότατα κανείς μας δεν θα την πάρει), υγειονομικής περίθαλψης και εφάπαξ παροχής φτάνει στο 37,95% του εισοδήματός μας. Η σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα συνιστά μία επιπλέον φορολόγηση και είναι παντελώς αδικαιολόγητη, διότι, κατά παράβαση του θεμελιώδη κανόνα της ανταποδοτικότητας, ο δικηγόρος με υψηλότερο εισόδημα θα πληρώνει υψηλότερες εισφορές πλην όμως δεν θα λάβει αντίστοιχα μεγαλύτερες παροχές. Από αυτό καταδεικνύεται ότι το νέο σύστημα εισφορών συνιστά επιπλέον φορολόγηση

Στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όσα ορίζει ο νέος νόμος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι εκπτώσεις που ορίζονται και ποιους αφορούν:

Οι επιστήμονες επωφελούνται από μια μεταβατική περίοδο για το διάστημα 2017-2020: 50% έκπτωση για εισοδήματα από 7.033- 13.000 ευρώ, η οποία φθάνει στο 5% για εισοδήματα 58.000 ευρώ.

Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, οι επιστήμονες, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τις εισφορές τους.

Οι νέοι επιστήμονες θα μπορούν να επωφεληθούν επίσης από την ίδια μεταβατική περίοδο. Η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη θα ανέρχεται στο 14% για τα δύο πρώτα χρόνια, στο 17% για τα επόμενα τρία χρόνια και στο 20% από το πέμπτο έτος και μετά. Ωστόσο, το ποσοστό που θα υπολείπεται όλα αυτά τα χρόνια από το 20% δεν είναι φυσικά δωράκι, αλλά ασφαλιστική οφειλή, η οποία και θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι ο εργαζόμενος να συνταξιοδοτηθεί.

Ωστόσο, πολύ πιθανό οι νέοι να αποτραπούν από το να ασχοληθούν με κάποια από τα επαγγέλματα του κλάδου δεδομένων των νέων αλλαγών. Η κ. Κεράνη διερωτάται: «Αν κανείς ζυγίσει από τη μια τον κόπο, χρόνο και δαπάνη για τις πολύ απαιτητικές σπουδές, τον κοπιώδη έως εξαντλητικό ρυθμό δουλειάς και την πολύ μεγάλη επαγγελματική ευθύνη και από την άλλη τις απολαβές που συνίστανται στο 30% του εισοδήματος που με τόσο κόπο αποκτούμε, αναρωτιέμαι πώς μπορεί να παραμείνει ελκυστικό το επάγγελμα του δικηγόρου».

Πέραν όμως των ασφαλιστικών εισφορών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επηρεάζονται κι από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Η Α. Κεράνη τονίζει σχετικά με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα: «Μας πλήττουν οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις, βάσει των οποίων δεν κατοχυρώνεται αφορολόγητο, αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές για εισοδήματα πάνω από €20.000 (με νέους αυξημένους συντελεστές 29%, 37% & 45%) και αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (με συντελεστές από 2,2% έως 10%)».

Το νομοσχέδιο για το φορολογικό ορίζει πιο συγκεκριμένα:

Η νέα κλίμακα για την φορολογία εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:

22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ εισοδήματος29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα έσοδά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται με βάση την ίδια κλίμακα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει το αφορολόγητο.

Η κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής:

0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ6,5% από 30.001 έως 40.000 ευρώ7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ10% από 220.001 ευρώ και πάνωΤελικά με τι θα ζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν τις νέες ρυθμίσεις αντιλαμβάνεται ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία θα καταβάλλεται σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Το γεγονός επιβεβαιώνει και η κ. Κεράνη, η οποία αναφερόμενη στον κλάδο των δικηγόρων συγκεκριμένα, επισημαίνει:

Η εισφοροδοτική επιβάρυνση σε συνδυασμό με τις παραπάνω νέες φορολογικές ρυθμίσεις οδηγούν σε αφαίρεση από το Κράτος ποσοστού που σε πλείστες περιπτώσεις ξεπερνά το 65% του εισοδήματος των δικηγόρων. Αντιλαμβάνεσθε ότι θα μας μένει το 30% ως «φιλοδώρημα» για να καλύψουμε όλες τις άλλες ανάγκες μας. Αυτό συνιστά υπέρμετρη μείωση του εισοδήματός μας και δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματός μας επί του προϊόντος της εργασίας μας, οδηγώντας την πλειονότητα των δικηγόρων σε οικονομική εξόντωση και σε επαγγελματικό αδιέξοδο

Τι σκέφτονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Η Χριστίνα Δαλαμάγκα, 31 ετών, ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία 6 χρόνια με την υποκριτική. Σχετικά με την ιδιότητά της ως ελεύθερος επαγγελματίας εκφράζει τις ανησυχίες της για τον κλάδο ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν εμπνέει μια ασφάλεια, λόγω της φύσης του καθώς όντας ελεύθερος επαγγελματίας και ειδικά ηθοποιός, «δεν είσαι εξασφαλισμένος οικονομικά σε σταθερή βάση».

Την ρωτάω για αποταμίευση και βάζει τα γέλια! Τα χρήματα που της μένουν αφού αφαιρέσει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, καλύπτουν απλά τα πολύ βασικά έξοδα. «Είσαι φτερό στον άνεμο, απλά επιβιώνεις», λέει συγκεκριμένα η Χριστίνα Δαλαμάγκα και προσθέτει πως φυσικά και δεύτερη δουλειά για να μπορέσει να ζήσει. Αυτό, όπως λέει, κάνουν και τα περισσότερα άτομα στην ηλικία της και ειδικά οι συνάδελφοί της.

Όσον αφορά το θέμα της σύνταξης δεν γίνεται παραπάνω λόγος. «Ξέρω ότι απ’ αυτή τη δουλειά δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη», σημειώνει η Χριστίνα. «Αλλιώς δουλεύεις, αλλιώς πληρώνεσαι, υπάρχουν ένσημα που δεν μπαίνουν ποτέ».

Μια σκέψη για το μέλλον…

Η Α. Κεράνη δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με τις νέες αλλαγές. «Ήδη δυσκολεύομαι πολύ να πληρώνω εισφορές και όπως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου, έχω ρυθμίσει τις οφειλές μου στο Ταμείο Νομικών. Σκέφτομαι σοβαρά να διακόψω τη δικηγορία και να κλείσω το γραφείο μου, μια που πιθανότατα έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (πρέπει να το επιβεβαιώσω). Δεν μπορώ όμως να το αποφασίσω, δεν νιώθω έτοιμη να βγω στη σύνταξη στα 57 μου, παρ’όλο που υπό τις νέες συνθήκες σαφέστατα με συμφέρει να σταματήσω το επάγγελμα, όχι τόσο γιατί θα εισπράττω σύνταξη όσο κυρίως γιατί θα αποφύγω να πληρώνω τις νέες εισφορές».

Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη. Νέοι και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να δουν αισιόδοξα το μέλλον, οι αριθμοί τους κόβουν τα φτερά.

Κι ακόμα κι αν επιχειρήσει κανείς να πει γιατί δίνουμε τόση σημασία στους αριθμούς, θα απαντήσει μόνος του στον εαυτό του. Εάν εργάζεσαι για να συντηρείς το Κράτος κι όχι τον εαυτό σου, τότε ναι οι αριθμοί παίζουν ρόλο…

The post Ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα του 2016: Ένας κλάδος για «γερά νεύρα» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα