Έκλεισε ο «κόφτης»- Πώς και πότε θα ενεργοποιείται;

18:39 16/5/2016 - Πηγή: iPop

Ενώ οι πληροφορίες θέλουν να έχει κλείσει ο αυτόματος «κόφτης» και συνεπώς να έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές, η ελληνική Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μπορεί να έχει έλεγχο πάνω στον αυτόματο μηχανισμό σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Σύσκεψη έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία φέρεται να οριστικοποιήθηκε και η μορφή του αυτόματου μηχανισμού.

Πότε θα ενεργοποιείται ο «κόφτης»;

Όταν δεν υπάρχει επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ θα προβλέπεται προηγουμένως έκδοση Προεδρικού

Διατάγματος για παρεμβάσεις στους κωδικούς των δαπανών και των εσόδων. Αυτούς τους κωδικούς επιδιώκεται ν’ αποφασίζει η Κυβέρνηση.

Τι θα γίνεται εάν δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα;

Τότε μόνο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, ο οποίος θα κόβει οριζόντια απ’ όλους τους κωδικούς αλλά και σ΄αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μέριμνα για τις ευαίσθητες περιοχές.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα, δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από τη ΝΔ) το καλοκαίρι.Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και αυτό διότι:Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

Το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη εισέρχεται στη Βουλή για να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και την Κυριακή θα γίνει η ψήφιση του.

The post Έκλεισε ο «κόφτης»- Πώς και πότε θα ενεργοποιείται; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα