Έχεις άπνοιες; Καλημέρα σακχαροδιαβήτη!

16:31 9/4/2014 - Πηγή: iPop

Οι ερευνητές έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (έτσι λένε επιστημονικά τα προβλήματα με τις άπνοιες που σε ταλαιπωρούν τα βράδια) και των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή του ύπνου η οποία χαρακτηρίζεται από σύντομες διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ημερήσια κόπωση. Επίσης, συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, κατάθλιψη και αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «European Respiratory Journal», βασίζονται σε μία έρευνα

που έγινε με τη συμμετοχή 5.294 ατόμων χωρίς διαβήτη, μέλη της Ευρωπαϊκής Άπνοιας Ύπνου Cohort. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σοβαρότητα της άπνοιας του ύπνου τους, και επίσης μέτρησαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ή HbA1c (ένας δείκτης για το μέσο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα με το χρόνο) στο αίμα τους. Τα άτομα με διαβήτη είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα της HbA1c σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ των επιπέδων της HbA1c και της άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι στη μελέτη με τη λιγότερο βαριά μορφής υπνική άπνοια εμφάνιζαν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα της HbA1c, ενώ οι άνθρωποι με την πιο σοβαρή άπνοια ύπνου είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της HbA1c.

The post Έχεις άπνοιες; Καλημέρα σακχαροδιαβήτη! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα