Δικαιώθηκε το Δημόσιο στην διένεξη με τη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστωνίδα

22:54 13/1/2016 - Πηγή: iPop

Δικαιώθηκε το Δημόσιο στην διένεξη με τη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστωνίδα έπειτα από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής.

H με αριθμό 197/2015 δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, που φέρει ως ημερομηνία έκδοσης την 29η Δεκεμβρίου 2015, έρχεται μετά από 12 χρόνια δικαστικής διαμάχης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, αναγνωρίζει την κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και όλων των παραλιμνίων εκτάσεων και απορρίπτει την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου.

Να

θυμίσουμε πως η Μονή Βατοπεδίου διεκδικούσε, χρησμοποιώντας ως βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα του Βυζαντίου, τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.

Το ιστορικό της δικαστικής διαμάχης

Η πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, έκανε δεκτή την αγωγή της Μονής αλλά μόνο για τα 3.000 από τα 27.000 συνολικά στρέμματα που διεκδικούσε. Έπειτα από την απόφαση, τόσο η Μονή όσο και το Ελληνικο Δημόσιο άσκησαν έφεση.

Στην συνέχεια η υπόθεση οδηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, με πρόεδρο τον Χρήστο Τζανερίκο, εισηγήτρια τη Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος τον Μιχάλη Κακαμανούδη, όπου και δικαιώθηκε το Ελληνιλό Δημόσιο το οποίο και διατηρεί την κυριότητα, τόσο στη λίμνη, όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις.

Υπέρ της Μονής είχαν ταχθεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις.

Η σημασία της απόφασης

Η συγκεκριμένη απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής, θέτει νέες βάσεις στην ποινική υπόθεση η οποία στην οποία διώκονται ο Εφραίμ, οι συνεργάτες του και υπάλληλοι του ελληνικού Δημοσίου.

Να θυμίσουμε πως τα αδικήματα των υπουργών που εμπλέονταν στην υπόθεση έχουν παραγραφεί με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση Καραμανλή τον Μάιο του 2009.

Τι σημαίνει για τα χρυσόβουλα αυτή η απόφαση;

Η συγκεκριμένη απόφαση, ουσιαστικά διαταρράσει τις ισορροπίες και το κατά πόσο ισχύουν τα χρυσόβουλα, καθώς εμμέσως πλην σαφώς, η απόφαση επιχειρηματολογεί ότι δεν αποδεικνύουν κυριότητα εξαιτίας του ασαφούς περιεχομένου τους.

Πηγές, προσκείμενες στη Μονή Βατοπεδίου, εξήγησαν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι η απόφαση δεν θεωρεί ότι όσες εκτάσεις περιγράφονται στο συγκεκριμένο χρυσόβουλο είναι αυτές που ταυτοποιούνται στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων της:

«Το σκεπτικό της απόφασης ακροβατούσε ανάμεσα σε δύο εκδοχές που είχαν και οι δύο ομολογουμένως επιχειρήματα», σημειώνουν οι νομικοί παραστάτες της Μονής. «Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών, οι κύριοι Σπυριδάκης και Κονιδάρης είχαν εκφραστεί υπέρ της Μόνης ενώ οι καθηγητές Σταθόπουλος και Γεωργιάδης είχαν υποστηρίξει το αντίθετο. Υποστήριξαν, συγκεκριμένα, ότι το 1930 στην σύμβαση που έγινε μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής, το Δημόσιο, ενώ πήρε από την Μονή 40.000 στρέμματα κατά πλήρη κυριότητα, στην Μονή δόθηκε μόνο το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως και κατοχής της λίμνης Βιστωνίδας και όχι η κυριότητα. Αυτό κρατά μέχρι και σήμερα. Άρα, ποτέ δεν αποκόπηκε το ελληνικό Δημόσιο από την κυριότητά του στην περιοχή», σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό.

Photo:Christos Papadopoulos

The post Δικαιώθηκε το Δημόσιο στην διένεξη με τη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστωνίδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα