Διαλύθηκε η Βουλή στην ΠΓΔΜ- Στις 5 Ιουνίου οι πρόωρες εκλογές

08:49 7/4/2016 - Πηγή: iPop

Tη διάλυση της Βουλής της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται οι πρόωρες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε στη διάλυση του νομοθετικού σώματος, καθώς από το νόμο προβλέπεται ότι οι εκλογές

γίνονται 2 μήνες μετά τη διάλυση.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει και η επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ τόνισε για ακόμα μια φορά ότι κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνουν δημοκρατικές και έντιμες εκλογές, κατηγορώντας τον τέως Πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει στις πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι εκλογές εξυπηρετούν μόνο το «αυταρχικό καθεστώς» του Γκρουέφσκι αφού οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί και απειλείται η ελευθερία του Τύπου.

Δύο υπουργοί και τρεις υφυπουργοί του κόμματος που συμμετέχει στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση υπέβαλαν την παραίτησή τους, όμως η Βουλή δεν εξέτασε τα αιτήματά τους.

Ο Νικολά Γκρουέφσκι κατηγορεί, από την άλλη, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν επιθυμεί εκλογές επειδή φοβάται την ήττα.

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε από την αντιπολίτευση έχει φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ.

Αξίζει να θυμίσουμε σ’ αυτό το σημείο πως τον περασμένο Ιούλιο τα τέσσερα κυρίαρχα κόμματα της ΠΓΔΜ είχαν αποφασίσει συμφωνία για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, με τη διαμεσολάβηση του Γιοχάνες Χαν, Επιτρόπου για την Διεύρυνση της Ε.Ε. Η συμφωνία προέβλεπε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, εάν εκπληρωθούν, ωστόσο, ορισμένα προβλεπόμενα.

Λόγω του ότι τα προβλεπόμενα δεν εκπληρώθηκαν, οι πρόωρες εκλογές προγραμματίστηκαν τελικά για τις 5 Ιουνίου.

The post Διαλύθηκε η Βουλή στην ΠΓΔΜ- Στις 5 Ιουνίου οι πρόωρες εκλογές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα