Δεν κάνουν πίσω οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη- Έκλεισαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή

13:32 18/4/2016 - Πηγή: iPop

Για λίγες μόνο ώρες έμεινε ανοιχτή η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης καθώς ομάδα προσφύγων και μεταναστών προέβη σε επανακατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής. Στο σημείο μάλιστα πριν προλάβουν να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επαναλειτουργία της γραμμής στήθηκαν σκηνές.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης;

Ο Γ. Κυρίτσης τόνισε πως είναι απόφαση των αρχών η σιδηροδρομική γραμμή να είναι ανοιχτή και να μένει ανοιχτή.

Τι συνέβη νωρίτερα;

Οι

αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τις σκηνές που βρίσκονται πάνω στις γραμμές του τρένου, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει σημειωθεί ένταση. Πλέον η σιδηροδρομική γραμμή είναι ανοιχτή μετά από έναν ολόκληρο μήνα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποίησε την Κυριακή για σοβαρές ασθένειες στον καταυλισμό εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Δερματικές παθήσεις, όπως ψώρα, έχουν εμφανιστεί στην Ειδομένη, ενώ η ζέστη που αλλοιώνει τα τρόφιμα προκαλεί γαστρεντερίτιδα και δηλητηριάσεις.

Ιδιαίτερα μολυσμένα είναι και τα στάσιμα νερά σε σημεία του καταυλισμού στην περιοχή.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση προς την Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ, 46.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της χώρας μας είναι ανεπαρκείς.

Η έκθεση συγκεκριμένα αφορά την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 7 Μαρτίου.

H ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει:

«Τα κράτη της ΕΕ το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να επιδεινώσουν την κρίση καθώς απέτυχαν να δράσουν με αποφασιστικότητα και να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των χιλιάδων αιτούντων-άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα.

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν ενεργήσουν άμεσα ώστε να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους για μετεγκατάσταση και να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θα έχουν στα χέρια τους μια ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει».

Η ανακοίνωση της ΜΚΟ καταλήγει στα εξής λόγια, κάνοντας έκκληση για βοήθεια προς την Ελλάδα: «Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ώστε η χώρα να μπορεί σε ικανοποιητικό βαθμό να υποδέχεται αιτούντες-άσυλο, θα πρέπει ταυτόχρονα να δεχτούν κατ’ επειγόντως αιτούντες-άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει την ταχύτατη μετεγκατάσταση μεγάλων αριθμών αιτούντων-άσυλο μέσω του ήδη υπάρχοντος συστήματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ».

Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα;

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 7.353 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 4.096 καταμετρήθηκαν στη Λέσβο και 1.920 στη Χίο. Οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 7:30 το πρωί είχαν καταγραφεί 66 νέες αφίξεις.

Στην Αττική βρίσκονται βρίσκονται 14.825 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η πλειονότητα τους και συγκεκριμένα 3.758 άτομα μένουν στον Πειραιά.

Στην κεντρική Ελλάδα την Δευτέρα καταμετρήθηκαν 2.019 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 29.289.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης η κατάσταση παραμένει αποπνικτική και οι πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται σε 10.323.

Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον Σκαραμαγκά:

Περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες, μέσα στην ημέρα αναμένεται να μεταφερθούν, με λεωφορεία της ΕΘΕΛ, από το λιμάνι του Πειραιά, προς το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Μάλιστα, πολλοί είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι με τα παιδιά τους έχουν ετοιμαστεί για να επιβιβαστούν στο πρώτο λεωφορείο.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε:

Το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η μεταφορά και άλλων ατόμων από το λιμάνι του Πειραιά στη συγκεκριμένη δομή

Διασώσεις προσφύγων και μεταναστών:

‘Όπως τονίζει το Λιμενικό την εβδομάδα από 11/04/2016 έως 18/04/2016, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβησαν στη διάσωση τετρακοσίων τριάντα τεσσάρων προσφύγων – μεταναστών σε έντεκα περιστατικά διάσωσης στη θάλασσα, ενώ κατασχέθηκαν τρεις λέμβοι που χρησιμοποιήθηκαν παράνομα.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Δεν κάνουν πίσω οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη- Έκλεισαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα