Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ; Ξέρουμε πού οφείλονται οι νυχτερινές σου ανησυχίες και τι να κάνεις για να τις διώξεις

20:54 21/5/2021 - Πηγή: iPop

Μπορεί να θες να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς συνεχόμενα μέχρι το επόμενο πρωί, αλλά οι σκέψεις και οι ανησυχίες το βράδυ να μην σε αφήνουν. Γιατί; Και πώς να απαλλαγείς από αυτή την ταλαιπωρία;

Όταν δουλεύεις όλη μέρα, το βράδυ σου είναι τόσο πολύτιμο για να κάνεις όσα δεν προλαβαίνεις την υπόλοιπη μέρα, αλλά και για να ξεκουραστείς. Μερικές φορές, όμως, εκεί που πέφτεις για ύπνο δεν μπορείς να κοιμηθείς, γιατί οι νυχτερινές ανησυχίες σου χτυπάνε την πόρτα.

Ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου, σε ένα άνετο στρώμα, σε μια όμορφη

κρεβατοκάμαρα και περιμένεις να σε πάρει ο ύπνος. Τι μπορεί να πάει στραβά; Μερικές φορές δεν αρκούν οι συνθήκες για να κοιμηθείς, ακόμα κι αν αισθάνεσαι κουρασμένος. Το άγχος και οι ανησυχίες το βράδυ είναι εκεί, σε έχουν πιάσει στον ύπνο και δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό: Η επόμενη μέρα θα είναι κουραστική και εσύ θα προσπαθείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά.

Τι προκαλεί αυτές τις ανησυχίες το βράδυ;

Οι ανησυχίες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν εξαφανίζονται πάντα όταν είναι ακόμα μέρα. Για την ακρίβεια, μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να ξεχνιέσαι, να μιλάς με άλλα άτομα και να μην σκέφτεσαι όσα θα μπορούσαν να σε προβληματίσουν, όμως όταν πηγαίνεις για ύπνο και βρίσκεσαι στο σκοτάδι και στη σιωπή μόνος σου, όλες αυτές οι ανησυχίες αρχίζουν να περιστρέφονται μες το κεφάλι σου και να σε ταλαιπωρούν, κρατώντας σε ξάγρυπνο.

Πώς να απαλλαγείς από τις νυχτερινές ανησυχίες και το άγχος;

Προσδιόρισε την πηγή του κακού

Πολλές φορές το βράδυ παρασύρεσαι από αυτές τις ανησυχίες και κάθεσαι και αναρωτιέσαι για πράγματα που δεν είναι σημαντικά, διογκώνοντας στο μυαλό σου τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, εκείνη την ώρα αντί να σκέφτεσαι το πρόβλημα της δουλειάς που σε απασχολεί, σκέφτεσαι μεταξύ άλλων και τις χειρότερες συνέπειες που μπορεί και να μην συμβούν ποτέ. Έτσι, αντί να σκέφτεσαι το πραγματικό πρόβλημα, χάνεσαι σε ένα πλήθος ερωτήσεων και σκέψεων που δεν έχουν νόημα και που πάνω απ’ όλα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εστίασε, λοιπόν, στην πηγή του προβλήματος και μην αναρωτιέσαι τι θα κάνεις την επόμενη μέρα, γιατί πολύ απλά εκείνη την ώρα δε θα σε βοηθήσει.

3+1 αποτελεσματικά βήματα για να χαλαρώσεις στο τέλος της ημέρας και να απαλλαγείς από το άγχος και την πίεση της δουλειάς

Κράτα τον εαυτό σου αρκετά απασχολημένο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εάν μες τη μέρα κάνεις πολλές δουλειές και δραστηριότητες που κρατούν απασχολημένο τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν πας για ύπνο δεν έχεις άλλη επιλογή από το να κοιμηθείς. Αν είσαι εξαντλημένος, τότε θα κοιμηθείς πολύ καλύτερα και πιο βαθιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέχεις όλη μέρα, κάθε μέρα, σε σημείο υπερκόπωσης, αλλά για παράδειγμα, θα μπορούσες να βάλεις στο πρόγραμμα μετά τη δουλειά μια σωματική δραστηριότητα που πέρα από το πνεύμα θα κουράσει και το σώμα σου και θα χρειάζεσαι μετά ξεκούραση.

Freepik

Ακολούθησε ένα τελετουργικό ύπνου

Η ρουτίνα ύπνου που έχεις το βράδυ παίζει ρόλο στο αν θα κοιμηθείς ή όχι σαν πουλάκι. Έχε ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, κάνε μπάνιο, φάε κάτι ελαφρύ, διάβασε ένα βιβλίο και πέσε για ύπνο. Το πιο σημαντικό; Φρόντισε να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ώστε όντως να σε πάρει ο ύπνος.

Απόφυγε τα τονωτικά ποτά

Δεν έχει νόημα να ακολουθείς τις παραπάνω συμβουλές, εάν, πριν πας για ύπνο, πίνεις αλκοόλ ή διεγερτικά ποτά που περιέχουν ζάχαρη ή καφεΐνη και θα σε κρατήσουν σίγουρα ξάγρυπνο. Το καλύτερο που έχεις να πιείς; Νερό, ένα ποτήρι γάλα, ζεστό κατά προτίμηση, ή ένα φλιτζάνι χαμομήλι.

Φάε υγιεινά

Μπορεί πολλές φορές να αμελείς αυτή τη συμβουλή, αλλά είναι πολύ σημαντική. Το να τρως τρόφιμα ανθυγιεινά και με υψηλά λιπαρά δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Ειδικά αν έχεις βαρύ στομάχι, θα σου είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθείς. Φρόντισε, λοιπόν, το βραδινό σου να έχει θρεπτικές τροφές και σταμάτα να παραγγέλνεις.

Οι χειρότερες τροφές που μπορείς να φας το βράδυ

Pablo Merchán Montes/ Unsplasη

Φρόντισε τον χώρο που πέφτεις για ύπνο

Το δωμάτιο στο οποίο πρόκειται να κοιμηθείς μπορεί να σε επηρεάσει. Είναι ευκολότερο, λοιπόν, να σε πάρει ο ύπνος, αν αυτό είναι άνετο, καθαρό, τακτοποιημένο και με ευχάριστη μυρωδιά. Το χάος που αφήνεις πάνω στο γραφείο σου θα μπορούσε να σε επηρεάσει και να σου προκαλέσει αναστάτωση ή να σου θυμίσει τις υποχρεώσεις σου.

Κάνε ασκήσεις αναπνοής

Ίσως τελικά αυτό που χρειάζεσαι είναι να πιείς ένα χαλαρωτικό ρόφημα, όπως ένα χαμομήλι, και να κάνεις τεχνικές χαλάρωσης, ενώ έχεις ήδη ξαπλώσει στο κρεβάτι. Θα χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό σου και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Δες εδώ τεχνικές χαλάρωσης απ’ το άγχος που πραγματικά θα σε βοηθήσουν!

Ζήτα ψυχολογική βοήθεια

Αν και συνήθως οι νυχτερινές ανησυχίες προκαλούνται περιστασιακά, μπορούν να εμφανιστούν πολύ συχνά. Ωστόσο, ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος για να πάει καλά η επόμενη μέρα. Εάν έχεις συσσωρευμένο άγχος που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος σου, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο, ο οποίος όχι απλά θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και χωρίς όλες αυτές τις ανησυχίες και το άγχος το βράδυ, αλλά και θα σου μάθει να διαχειρίζεσαι το στρες και τον πανικό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ; Ξέρουμε πού οφείλονται οι νυχτερινές σου ανησυχίες και τι να κάνεις για να τις διώξεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα